Rukovodeći tim multinacionalne kompanije za proizvodnju nameštaja i kućne galanterije „Incanto“ sa sedištem u Italiji, razgovarao je sa rukovodstvom opštine i privrednicima o mogućnosti ulaganja ove kompanije u Prijepolju. Reč je o pogonu čija bi kompletna proizvodnja bila plasirana direktno na tržište Rusije. Time bi kompanija koristila sve prednosti trgovinskog sporazuma između Srbije i Rusije da svoje proizvode povoljno ponudi ogromnom tržištu koje je sve privlačnije zapadnoevropskim preduzećima.


Zahvaljujući Strateškom timu za privlačenje stranih investicija koji je formiran u preduzeću „Emilio Stecher“, u saradnji sa opštinom Prijepolje, inicirana je prva radna poseta rukovodstva italijanske kompanije sa relevantnim predstavnicima prijepoljske opštine kako bi se razmenile informacije vezane za eventualno ulaganje i otvaranje pogona koji bi omogućio zapošljavanje nekoliko stotina Prijepoljaca. Đovani Sforca, vlasnik kompanije „Incanto“, dizajner i direktor, objasnio je interes da proizvodni pogon otvori na ovom području, ističući moderan dizajn svojih proizvoda kao i dobru energiju koja je potrebna za svaku poslovnu saradnju koja očigledno postoji na ovom području.

-Za početnu proizvodnju bila bi nam neophodna podrška vaše države i lokalne zajednice, odnosno lokalni partneri sa kojima bi ušli u posao. U prva tri meseca zaposlili bi do 300 ljudi ali je naš plan da u naredne četiri godine zaposlimo oko 500 radnika, naglasio je Sforca. Pozdravljajući spremnost za saradnju, predsednik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović je istakao zainteresovanost Prijepolja za pokretanje novih privrednih kapaciteta i želju da dovede što više stranih kompanija, ističući dobar primer preduzeća „Emilio Stecher“. Hašimbegović je Italijane upoznao sa prednostima ove opštine, sa obiljem sirovina, jer je 50 odsto teritorije pod šumom kao i brojnim preduzećima koja se bave preradom drveta baš na ovom prostoru, što je značajno za partnerske poslove. Apostrofirao je spremnost lokalne samouprave da učestvuje u stvaranju pogodnog ambijenta za ulaganje, korišćenje svih benefita koje nudi država kao podršku stranim ulagačima, naglašavajući da ova opština ima „jeftinu ali veoma stručnu radnu snagu“.

Posle razgovora sa prijepoljskim privrednicima koji se bave preradom drveta, Italijani su izrazili svoju spremnost da investiraju 51 odsto sopstvenog kapitala, s tim da za 49 odsto kapitala traže partnera ili u lokalnoj samoupravi ili u državi, preko raznih kreditnih povoljnosti i programa koji stimulišu zapošljavanje radnika. Reč je o 1.500.000 evra koje bi strateški partner uložio kako bi se pokrenula proizvodnja, a kompanija „Incanto“ ulaže svoje mašine, svoj brend i 10 miliona svojih proizvodnih naloga.

Incanto group

Iz prezentacije ove kompanije može se pročitati da je jedna od najuspešnijih proizvođača ekskluzivnog tapaciranog nameštaja i kućne galanterije, osnovana 2000. godine. Holding ima četiri kompanije, dve u Italiji i po jednu u Kini i SAD. Svakog sata proizvede 3.500 komada nameštaja. Preporučuju ih „čarolija italijanskog stila i stava“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari