Tutin nikada nije imao mnogo privrede. Tu su bili pogoni Tekstilnog kombinata Raška i Fabrike obuće Ras i kombinat Jelak. Preduzeće Jelak je uspešno privatizovano.

Tu su radnici sačuvali svoja radna mesta, još je razvijeno i zaposleni su novi ljudi. Imovina pogona Fabrike obuće je razgrabljena, radnicima su dosuđenne neke nadoknade koje ni do danas nisu uspeli da naplate. Tekstilni kombinat Raška je priča koja još uvek traje. I tu su radnici ostali bez posla i nisu obeštećeni. Sada rade fabrike nameštaja Dalas i Elan, kamenolom i jedna mlekara malog kapaciteta. Sve ostalo su male zanatske i trgovinske radnje. Na evidenciji imamo sedam hiljada nezaposlenih i samo tri hiljade zaposlenih. Ovi podaci dovoljno govore u kojoj smo situaciji. Rešenje smo videli u obećanju predsednika Srbije Tadića i predsednika Turske Gula oko izgradnje saobraćajnica i industrijske zone na Pešterskoj visoravni. To nam je bila nada, ali se nešto mnogo odužilo. Naši prioriteti su otklanjanje slabosti u oblasti infrastrukture i otvaranje novih radnih mesta, kaže Bajro Gegić, predsednik opštine Tutin.

Tutin je nekada imao najlošiju infrastrukturu. Nije bilo kvalitetnih puteva, bilo je problematično snabdevanje vodom, kanalizaciona mreža je pokrivala samo neznatan deo gradskog područja. Kakva je sada situacija?

-Sigurno je i dalje ova opština sa najlošijom imfrastrukturom, posebno putnom. Tutinska opština ima 99 naseljenih mesta koja su međusobno i sa centrom povezana lokalnim putevima u dužini od 740 kilometara. Od toga samo 2,5 odsto je asfaltirano. Vodovodna i kanalizaciona mreža su dosta dugo bile u veoma lošoj situaciji, ali tu smo napravili neke pozitivne korake. Problem snabdevanja vodom za piće traje nekoliko decenija. Uz pomoć turske agencije TIKA i Minsitarstva za NIP uspeli smo da izgradimo cevovod od 5,8 kilometara, završavamo rekonstrukciju postojeće kaptaže i ovih dana u funkciju bi trebalo da pustimo taj novi cevovod. To je prva faza u rešavanju problema vodosnabdevanja, a druga je izgradnja fabrike za prećišćavanje vode čija realizacija treba da počne ovih dana. Reč je o skupom projektu koji će trajati najmanje dve godine. Tek kada to završimo možemo reći da smo obezbedili ispravnu i kvalitetnu vodu za piće. Kada je kanalizaciona mreža u pitanju, nešto smo uspeli da izgradimo, a nešto da obnovimo. Tu je stanje znatno poboljšano, ali još uvek nije zadovoljavajuće.

Koliko u realizaciji programa možete da računate na finansijsku pomoć sa strane?

– Iz inostranstva, osim agencije TIKA nemamo ništa drugo i iz države Srbije iz Ministarstva za NIP od kojeg smo prošle godine dobili 45, a ove godine 30 miliona dinara. I sve to ide za vodovod. Ministarstvo infrastrukture nas čak nije udostojilo ni odgovorom na naše mnogobrojne zahteve i u poslednje dve godine Tutin za infrastrukturu nije dobio nijedan dinar.

Šta je sa opštinskom budžetom?

– Mi smo sredstva realno planirali i to se potvrdilo za prvih šest meseci ove godine kada je realizacija bila sto odsto sa 175 miliona dinara. To ne znači da smo zadovoljni, jer je naš budžet veoma skroman i jedan je od najmanjih u Srbiji. Skromno za opštinu sa problemima koje ima. Plate zaposlenih, koje se finansiraju iz budžeta, su redovne i isplaćuju se mesec za mesec bez kašnjenja, za razliku od opština u okruženju. Ovde se nameće i pitanje broja zaposlenih u opštinskoj administraciji. Odgovorno tvrdim da nemamo viška zaposlenih, čak imamo 5-6 manje nego što nam zakon dozvoljava.

Kako ocenjujete situaciju u obrazovanju u opštini Tutin?

– Imamo dosta visok procenat dece obuhvaćene osnovnim i srednjim obrazovanjem i veliki broj studenata. S te strane stanje je zadovoljavajuće, ali imamo veliki problem sa školskim prostorom. Zgrade su dotrajale, neadekvatno opremljene i nema savremenih učila. S obzirom da su najavljena sredstva iz Evropske investicione banke i još nekih fondova, očekujem da će deo stići i u ovu opštinu i da će krajem godine doći do poboljšanja u ovoj oblasti.

Apsolutnu vlast ima koalicija Bošnjačka lista za evropski Sandžak. Kako ocenjujete saradnju sa opozicionim partijama u opštini?

– Saradnja sa opozicijom je u onoj meri koliko ona želi. Kada sam postao predsednik opštine pozvao sam sve stranke koje imaju odbornike u Skupštini opštine i ponudio učešće u vlasti bez obzira što Bošnjačka lista ima apsolutnu većinu, ali se niko nije odazvao da učestvuje u vlasti. Osim saradnje u skupštini, druge nema.

Bošnjačko jedinstvo

Izbori za Bošnjačko nacionalno veće i njegovo konstituisanje na koje nisu došli predstavnici vaše liste, stvaraju utisak da dolazi do novih podela unutar bošnjačkog korpusa. Kako da se reši problem daljih podela? -Siguran sam da je ovo kraj podelama u bošnjačkom korpusu. Sve će krenuti u drugom smeru. Naravno, neće ići brzo. Događaji od pre nekoliko dana oko konstituisanja Bošnjačkog nacionalnog veća idu u tom pravcu, mada ga neko može očekivati i drugačije. To što se desilo preokrenuće situaciju da bude ono što bi svi želeli, a to je bošnjačko jedinstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari