INEP: Postupali smo u skladu sa zakonom 1Foto: Freeimages/cierpki

Povodom stava Ministarstva prosvete da je izbor za direktora u Institutu za primenu nuklearne energije INEP bio obeležen zakonskim nepravilnostima, pre svega u pogledu definisanja uslova za mesto direktora, iz INEP-a navode da su se prilikom pravljenja konkursa vodili Zakonom o nauci i Zakonom o zaposlenima u javnim službama.

Podsetimo, izbor za direktorsku poziciju u INEP-u obeležila je između ostalog i promena uslova na konkursu za direktorsko mesto  a nakon intervencije Ministarstva prosvete, i to tako što su izostavljeni neki od prvobitno postavljenih uslova poput iskustva u međunarodnoj saradnji i na rukovodećim pozicijama. 

Iz ovog ministarstva kazali su za Danas da su intervenisali zato što je prvobitni konkurs bio nezakonit. Kako su objasnili, konkurs za direktorsko mesto mora biti raspisan u skladu sa Zakonom o nauci i statutom instituta. Naime, zakon predviđa da kandidat mora imati naučno zvanje i biti kompetentan za oblast delatnosti instituta. Dodatne uslove je moguće propisati ali jedino ako ih predviđa statut instituta, što nije bio slučaj sa Statutom INEP-a, zbog čega su i tražili da se prethodno pomenuti dodatni uslovi izostave.

Iz INEP-a međutim navode da dodatni uslovi za direktorsku poziciju, osim onih koje propisuje zakon, mogu predvideti i druga akta osim statuta, a kao primer ističu Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji.

Stav INEP-a prenosimo u celosti ovde.

“Zakon o nauci i istraživanjima ni jednom svojom odredbom ne zabranjuje da se opštim aktima utvrde drugi uslovi za rad na poslovima radnog mesta direktora Instituta, niti upućuje da se dodatni uslovi za rad na poslovima radnog mesta direktora Instituta propisuju Statutom, a da to ne može biti učinjeno Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji.

Odredbe člana 62. stav 5. Zakona o nauci i istraživanjima kod zasnivanja radnog odnosa sa direktorom Instituta upućuju na primenu Zakona kojim se uređuje rad zaposlenih u javnim službama, koji u delu odredaba koje su u primeni propisuje: „Da se Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji poslova može potpunije da odredi zahtevani nivo i vrsta obrazovanja, kao i da se utvrde drugi uslovi za rad potrebni na tom radnom mestu“ (član 30 stav 9. Zakona o zaposlenima u javnim službama) i u skladu sa istim donet je Pravilnik organizaciji i sistematizaciji poslova u Institutu za primenu nuklearne energije – INEP.

Odredbama člana 62. stav 4. Zakona o nauci i istraživanjima, propisano je da direktor naučnog Instituta mora biti kompetentan za oblast nauke za koju je institut akreditovan, zbog čega je neophodno da Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji poslova Instituta u vidu uslova za izbor direktor Instituta budu definisani kriterijumi kojima se dokazuje kompetentnost, a sve u skladu sa odredbama člana 30. stav 9. Zakona o zaposlenima u javnim službama.

Pored uslova utvrđenih zakonskim propisima Republike Srbije, Statutom i Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji poslova Instituta za primenu nuklearne energije – INEP, Upravni odbor Instituta je utvrdio i sledeće bliže uslove za imenovanje direktora Instituta:

1) najmanje pet godina radnog iskustva u naučnom zvanju iz oblasti naučne delatnosti Instituta i 2) dostavljanje Programa rada Instituta – INEP u naredne četiri godine, sa obrazloženom koncepcijom finansijskog poslovanja Instituta i Planom i programom budućeg razvoja Instituta.

Postupajući u skladu sa sugestijama Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Institut je dana 05.11.2021. godine, izmenio uslove za izbor direktora Instituta i tekst konkursa. Pre oglašavanja izmena javnog konkursa za imenovanje direktora instituta resorno Ministarstvo je dobilo na uvid izmenjeni tekst na koji nije imalo daljih primedba.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari