Informer pokreće TV: Judita Popović kaže da članovi Saveta REM-a nisu dobili elaborat 1foto (BETAPHOTO/Press centar UNS)

Savet REM-a na današnjoj sednici odlučio je da preduzeću “Insajder tim d.o.o.” koje je vlasnik lista Informer, izda dozvolu za pružanje medijskih usluga putem kablovske i IPTV mreže, što znači da Informer može da pokrene kablovski TV program.

Članica Saveta REM-a Judita Popović potvrdila je ovu informaciju za Danas, dodajući da ne zna kakav će program biti emitovan na ovoj televiziji, jer članovima Saveta REM-a nije dostavljen elaborat programa nove televizije vlasnika Informera Dragan J. Vučićevića.

– Članovi Saveta REM-a su tek juče bili obavešteni da će danas biti izmene i dopune dnevnog reda, te je na sednici razmatrana i dozvola Informeru, koju je Vučićević. Takođe, nije nam dostavljen elaborat. Ja sam ga naknadno dobila, na sopstveno insitiranje – naglašava Popović.

Ona dodaje da Vučićević ima rok do 30 dana da zaključi ugovor sa operatorom, odnosno 90 da započne sa emitovanjem programa.

– To je krajnji rok, međutim, on koliko sutra može da zaključi ugovor, a prekosutra da počne da emituje program – ukazuje Popović

Dragan J. Vučićević nije želeo da odgovori na pitanje Danas kakav program će emitovati njegova televizija.

Prema izveštaju Saveta za štampu o poštovanju Kodeksa novinara Srbije za dnevnu štampu, u periodu od 1. oktobra 2022. do 31. januara 2023. list Informer je imao 512 prekršaja, podseća N1.

„Ovaj list prednjači u kršenju Kodeksa u političkom izveštavanju, prvenstveno iz prvog poglavlja, koje se odnosi na istinitost izveštavanja, ali i odredbi vezanih za diskriminatoran govor i kulturu i etiku javne reči, a sve u cilju zastupanja interesa vlasti, na štetu opozicije. Takođe, Informer prednjači u potpirivanju međunacionalne netrpeljivosti (“Šiptarski zlikovac sišao s uma: Kurti bi sad da hapsi i mrtve!” naslov je teksta objavljenog na naslovnoj i udarnim, drugoj i trećoj strani lista 18. januara, što je samo jedan slikovit primer načina na koji ovaj list pristupa novinarskoj profesiji). Informer i dalje nastavlja da objavljuje lažne i tendenciozne “ankete” na drugoj strani lista, a značajan broj prekršaja Kodeksa pravi i u tekstovima iz crne hronike i oblasti estrade“, navodi se u poslednjem izveštaju Saveta za štampu.

Ovo nije jedinstven slučaj, Savet za štampu je u izveštaju o poštovanju Kodeksa novinara u dnevnim novinama za period od 1. jula do 31. decembra 2021. godine naveo da je liste Informer po naslovima prekršio Kodeks 949 puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari