Informer prekršio Kodeks pišući o nepostojećem pismu Hubera o Danasu 1Foto: Press centar

Komisija za žalbe Saveta za štampu je na sednici, koja je održana u četvrtak 25. novembra, utvrdila da je tabloid Informer prekršio Kodeks novinara Srbije.

Dragoljub Petrović, urednik dnevnog lista Danas, podneo je žalbu na tekst Informera u kome se, između ostalog, citira Ištvan Kaić koji kaže da je jedan od osnivača lista Danas, Zdravko Huber, u otvorenom pismu kritikovao sadašnju Danasovu uređivačku politiku.

Petrović je u žalbi ukazao na to da otvoreno pismo Hubera ne postoji i da nikada nije objavljeno, odnosno da su prekršene tačke 1 i 2 Odeljka Novinarska pažnja, kao i tačka 1 Odeljka Istinitost izveštavanja Kodeksa novinara Srbije.

Kako je Gordana Novaković (generalna sekretarka Saveta) istakla na početku sednice, redakcija Informera nije odgovorila na ovu žalbu. Zorica Višnjić je potom izjavila da je zbog toga Savet bio primoran da kontaktira Hubera.

Novaković se nadovezala i istakla da je odgovor Hubera na pitanje da li je napisao otvoreno pismo bio negativan.

– Huber je rekao da nije napisao otvoreno pismo, ali da mu je poznato da je jedan tabloid zloupotrebio, odnosno interpretirao nešto što je on u Danasu objavio povodom godišnjice smrti drugog osnivača Danasa. Huber je naglasio da ničega u tom tekstu nije bilo što bi moglo da se razume ovako kako Ištvan Kaiš to govori, kazala je Novaković.

Novinarka Tamara Skrozza dodala je da je stvar potpuno jasna, te da se raspravlja o virtuelnom, izmišljenom pismu na izmišljenu temu i da joj je potpuno jasno zašto se Petrović žalio.

Jelena Petković se složila i rekla da odgovor Zdravka Hubera potvrđuje da je tekst iz Informera netačan i da su prekšena pomenuta dva poglavlja.

Zlatko Čobović takođe je ocenio da je Kodeks nesumnjivo prekršen.

– Bilo bi profesionalno, ako uopšte može da se govori o profesionalnosti kada je ovaj medij u pitanju s obzirom na brojna prethodna kršenja kodeksa, da proveri ne samo da li postoji to otvoreno pismo, gde i kada je objavljeno, već i da se obrati direktno Huberu. Nisu se ni to potrudili, tako da mislim da ovo jeste prekršaj Kodeksa, zaključio je Čobović.

Da su prekršene odredbe Odeljka 1 i Odeljka 5 Kodeksa novinara Srbije glasalo je 8 od 11 članova Komisije za žalbe Saveta za štampu.

Iz rasprave o predmetu bili su izuzeti Bojan Cvejić i Jelka Jovanović jer rade u Danasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari