Infrastruktura železnice Srbije: Kontaktna mreža iznad pruge Subotica-Horgoš pod visokim naponom 1Foto: Pixabay/MichaelGaida

Infrastruktura železnice Srbije saopštila je danas da je kontaktna mreža iznad pruge Subotica-Horgoš stavljena pod visoki napon od 25 hiljada volti i da je približavanje njoj zabranjeno i opasno po život.

„Kada je kontaktna mreža iznad pruge pod visokim naponom, strujno kolo može da bude i po nekoliko metara od strujnih vodova. U takvim slučajevima nije neophodno da se dodirnu vodovi, već je dovoljno da se samo udje u strujno kolo i doživi strujni udar, koji se najčešće tragično završava“, navodi se u saopštenju.

Upozoreno je da je svako nepropisno i neovlašćeno kretanje u zoni pruge i u blizini kontaktne mreže opasno po život i zabranjeno.

Modernizacija i elektrifikacija deonice Subotica – Horgoš – granica sa Madjarskom završena je i u toku su poslednje pripreme za puštanje novoizgradjene pruge u saobraćaj.

„Novoizgradjenom elektrificiranom prugom vozovi će saobraćati brzinom do 120 kilometara na sat. Radovi su završeni šest meseci pre roka, a ugovorena vrednost posla iznosila je oko 10,2 milijarde dinara“, navela je Infrastruktura železnice Srbije.

Pruga duga 26,6 kilometra u potpunosti je rekonstruisana, a u okviru elektrifikacije izgradjena su i elektroenergetska postrojenja.

Za potrebe ove modernizovane pruge izgradjena su četiri objekata za signalno-sigurnosna i telekomunikaciona postrojenja, i to u stanicama Palić, Bački Vinogradi i Horgoš, kao i na stajalištu Javna skladišta Subotica, a novo železničko postrojenje izgradjeno je i u stanici Bački Vinogradi.

„Zahvaljujući elektrifikaciji pruge i na putnim prelazima izmedju Subotice i Horgoša ugradjeni su savremeni signalno-sigurnosni i telekomunikacioni uredjaji, čime je bezbednost saobraćaja podignuta na znatno viši nivo.“

Pruga Subotica – Horgoš – granica sa Madjarskom, izgradjena je 1885. godine i pre rekonstrukcije bila je neelektrificirana.

To je regionalna i prekogranična pruga koja se iz Subotice i Horgoša preko državne granice, nastavlja na madjarskoj teritoriji u dužini od 12,6 kilometara do Segedina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari