Inicijativa „Bežanija ostaje - Kosa prkosi“: Skupština grada zamajava građane Bežanijske Kose 1Foto: Inicijativa Bežanija ostaje Kosa prkosi

Građani Bežanijske kose ponovo su primorani da pokreću peticiju protiv bilo kakve gradnje na  terenima 11. april, jedinom mestu za trening i rekreaciju ne samo stanovnika Bežanijske kose već i stanovnika ostalih delova Novog Beograda, saopštila je danas Inicijativa  „Bežanija ostaje – Kosa prkosi“.

Ova inicijativa je prošle godine sakupila preko 6000 potpisa građana, koji  su se protivili bilo kakvoj gradnji na ovom delu Bežanijske kose.

Njihovi predstavnici podneli su više od 100 primedbi i učestvovali su u javnoj raspravi protiv izgradnje tri nebodera krajem maja 2022. godine.  Planska komisija Skupštine grada Beograda do danas se nije izjasnila o primedbama.

Kako u saopštenju navode, u međuvremenu Urbanističkim projektom, gradska uprava donosi odluku da na drugom delu terena izgradi više od 500 parking mesta, hotel sa pratećim sadržajem i putem koji spaja glavni put sa novoniklim luksuznim lokalima. I to sve bez javne rasprave i uvida javnosti u ceo proces.

“Prema našim saznanjima, svi sadržaji na terenima neće biti dostupni građanima kojima su ovi tereni jedino mesto gde mogu da šetaju, deca da se igraju, rekreiraju “, kaže Lana Ćorak iz inicijative „Bežanija ostaje – Kosa prkosi“

“Ovu odluku Skupštine Grada ocenjujemo kao direktno izigravanje građana Bežanijske kose, koji su se prvo borili protiv solitera, a sada ponovo moraju da se bore protiv navodnog renoviranja stadiona, a zapravo oduzimanja mesta za rekreaciju I odmor građanima. Skoro smo pozdravili postavljanje desetine solarnih panela na zelenim površinama sportskih terena 11. april, kako bi građani i tokom večernjih sati mogli da šetaju, ali je taj postupak Skupštine Grada očigledno trenutno zamajavanje građana kako bi se netransparentno završio drugi projekat.  Takav manir upravljanja gradom, mi sa Bežanijske kose nećemo dozvoliti”, dodala je Ćorak.

Kako je saopštila inicijativa, u toku je i skupljanje potpisa protiv spalionice životinjskih leševa za koju se očekuje da uskoro bude puštena u rad, a nalazi se samo 150 metara od prvih zgrada, na 50 metara od sportskih objekata i 250 metara od poslednje izgrađenog državnog vrtića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari