Inicijativa Kreni-Promeni predala RTS-u potpise građana: Zahteva se debata o Rio Tintu i izveštavanje o zagađenju 1Foto: Vuk Jeremić/Danas

Članovi inicijative Kreni – promeni su u pratnji nekoliko fotoreportera predali u pisarnici Radio-televizije Srbije četiri kutije pune potpisa građana.

U kutijama se, prema rečima Sava Manojlovića, predstavnika inicijative, nalazi malo manje od 350 hiljada potpisa građana prikupljenih preko interneta. Najveći deo potpisa, njih 290 hiljada, odnosio se na zahtev da se na RTS-u organizuje debata povodom narodne incijative da se donese zakon kojim će se trajno zabraniti eksploatacija litijuma i bora na teritoriji Srbije. Drugom peticijom, koju je potpisalo malo manje od 60 hiljada građana, zahteva se da javni servis počne da izveštava o zagađenosti vazduha i posveti više vremena ekološkim temama.

Govoreći ispred zgrade RTS-a, Manojlović je istakao da su primećeni izvesni pozitivni pomaci kada je u pitanju izveštavanje javnog servisa o zagađenju.

– Mi to pozdravljamo. Pitanje je, međutim, da li se radi o kontiniranoj promeni uređivačke politike. Ustav i zakon obavezuju RTS da izveštavaju o svim pitanjima koja se odnose na zdravlje građana, kazao je Manojlović.

Osvrćući se na drugu peticiju, Manojlović je istakao da oni ne žele da utiču na uređivačku politiku javnog servisa, kao i da bilo neukusno da licitiraju sa imenima gostiju u toj emisiji.

– Dobro je što je organizovana debata stručnjaka na ovu temu, iako se ne slažem sa stavovima pojedinih gostiju. Isto tako poželjno je i da se političari oglašavaju na ovu temu. Međutim, takođe je potrebno da se čuje i glas građana, naveo je Manojlović.

On je dodao da predaja potpisa predstavlja institucionalni način da se RTS pozove da izveštava o ovim temama, dodajući da očekuje da njihova inicijativa urodi plodom.

– Očekujem da se RTS oglasi ovim povodom zvaničnim saopštenjem, a nas ako se sete, sete. Mnogo važnije od toga je da o ovim temama organizuje javna debata, naveo je Manojlović.

On se osvrnuo na promenu tona najviših zvaničnika nakon okončanja parlamentarnih i predsedničkih izbora, primetivši da pojedini ministri dobijaju prostor na RTS-u “da kuvaju narod” u pravcu dozvoljavanja eksploatacije litijuma. Upravo iz tog razloga, dodao je, narodna incijativa dobija na težini imajući u vidu da predviđa usvajanje zakona kojim bi se trajno zabranila eksploatacija litijuma.

Predstavnici inicijative su na improvizovanu konferenciju za medije doneli i pano na kojem su se nalazile dve pamučne vreće koje su izgledale kao plućna krila. Kristina Urošević iz inicijative Kreni-promeni je objasnila da je bela vreća bila postavljena u Aranđelovcu, gradu koji nema problema sa zagađenošću vazduha. “Pluća” koja su bila vidno zagađena bila su postavljena u Leskovcu.

– Ovde se lepo vidi šta se dešava svakome ko je izložen svakodnevnom zagađenju vazduha. Više od 38 hiljada ljudi koji su potpisali narodnu inicijativu žele da žive u zemlji sa zdravom vodom, čistim vazduhom i zelenim površinama, kazala je Urošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari