Inicijativa: Mladi u Srbiji daleko konzervativniji od generacije svojih roditelja 1Foto: Logo

Inicijativa mladih za ljudska prava upozorila je danas da samo 21 odsto mladih u Srbiji ima pozitivan stav prema EU a da tek 44 odsto mladih misli da je demokratija najbolji oblik političkog sistema.

U saopštenju povodom 12. avgusta, Međunarodnog dana mladih, iz inicijative su ocenili da su mladi u Srbiji danas „daleko konzervativniji i zatvoreniji od generacije svojih roditelja i deka i baka“.

„Najmanje se vakcinišu, najmanje veruju u demokratiju, najveći su evroskeptici. Dramatičan podatak, koji mora svakog da zabrine je da samo 45 odsto mladih podržava ideju trajnog mira sa kosovskim Albancima, dok 55 odsto tu ideju ne podržava ili nije sigurno da je podržava“, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da „nije slučajnost“ što je generacija rođena za vreme ili nakon ratova na prostoru bivše Jugoslavije, „ubedljivo najratobornija u svojim stavovima“.

„To je direktna posledica zatrovanog javnog prostora, obrazovnog sistema i medijske scene. Na Međunarodni dan mladih upozoravamo da mladi plaćaju najveću cenu ratnohuškačke politike, i da je ogromna opasnost da će ta cena biti daleko veća ako Srbija nastavi da srlja u autoritarizam, agresivni nacionalizam i sukob sa svima u regionu“, navela je Inicijativa mladih za ljudska prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari