Inicijativa mladih: Preteći grafit ispisan u komšiluku Sofije Todorović, obaveštena policija 1Foto: Medija centar

Preteći grafit koji sadrži ime i prezime programske direktorke Inicijative mladih za ljudska prava Sofije Todorović, osvanuo je na fasadi zgrade u beogradskom naselju Borča u kome živi.

Inicijativa je danas saopštila da je pored njenog imena napisana seksistička i mizogina uvreda, uključujući i slovo „Z“, koje, kako je navela, simbolizuje podršku ruskoj agresiji na Ukrajinu i ratno razaranje te zemlje.

„Ovaj napad jasno pokazuje nameru da se aktivisti i aktivistkinje zastraše tako da se više ne osećaju bezbedno ni u sopstvenom domu ili komšiluku“, piše u saopštenju.

Inicijativa je navela i da je slučaj prijavljen policiji i da će javnost obaveštavati o ishodu i daljim koracima.

Dodala je da su „u Srbiji aktivisti, novinari i borci za ljudska prava suočeni sa konstantnim pretnjama od strane huligana i pripadnika nasilnih desničarskih grupa“, i na internetu i na ulici.

Inicijativa smatra da takvu praksu „dodatno ohrabruje gotovo svakodnevno nipodaštavanje i targetiranje od strane predstavnika nacionalističkih političkih partija i državnih funkcionera“.

Navela je da je „nedemokratsko delovanje i ćutanje institucija na mnogobrojne probleme isticano u više navrata od strane različitih domaćih i međunarodnih organizacija“.

U saopštenju je izrazila zabrinutost „zbog vidne eskalacije nasilja u Srbiji“ i, kako je navela, nedostatka jasnog odgovora institucija.

Inicijativa smatra da je neophodno da predstavnici Srbije sa institucijama rade na prevenciji svih oblika nasilja, počevši od, kako je dodala, svakodnevnog javnog govora do konkretnih mera i koraka.

„Borba za ljudska prava u zemlji u kojoj se institucije urušavaju, a nasilni govor onih sa najviše uticaja i odgovornosti postaje legitimo sredstvo obračuna ne može i neće biti laka“, navela je ta incijativa.

Dodala je da za njene članove „strah nije opcija niti argument“ koji će koristiti, te ukazala da će se uvek oslanjati na pozivanje na poštovanje najviših standarda ljudskih prava.

„Stoga pozivamo na solidarnost, neodustajanje i zajedništvo jer jedino što je neizvesno je: Ko će biti sledeći“, piše u saopštenju.

Todorović je kazala da o strahu ne želi da govori jer je to, kako je ocenila, upravo cilj ovakvih poduhvata.

„Ljudima je dosta straha. Mene zanima mir, zanima me sloboda, a nasilje odeveno u slobodu i podvedeno pod demokratsku praksu je i dalje samo nasilje“, rekla je Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari