Inicijativa mladih za ljudska prava: Prisustvo haškog osuđenika na komemoraciji, uvreda za žrtve NATO bombardovanja 1foto EPA PHOTO/SAŠA STANKOVIĆ/as/kr

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) smatra da je ućešće generala Vladimira Lazarevića, koji je u Hagu osuđen za ratne zločine, na državnoj komemoraciji 24. marta u Nišu povodom obeležavanja 25 godina od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), teška uvreda za civilne žrtve NATO bombardovanja i sve žrtve rata na Kosovu.

„Prema izjavi ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikole Selakovića, na godišnjicu NATO bombardovanja SRJ, u kripti Crkve Svetog Vasilija Ostroškog u niškom naselju Duvanište biće predstavljeno 1.139 imena vojnika, policajaca, dobrovoljaca poginulih na Kosovu od 1998. do 1999. godine i u kopnenoj zoni bezbednosti od 2000. do 2003. godine, a koja će biti ispisana na 19 ploča“, navodi se u saopštenju YIHR.

Prema njihovim rečima, predlog za postavljanje memorijalnih ploča dao je Lazarević. dok su „ministar odbrane Miloš Vučević i Selaković koristeći državne resurse koordinisali postavljanje memorijalnih ploča u saradnji sa niškom Eparhijom Srpske pravoslavne crkve“.

Inicijativa poziva Vladu da hitno opozove učešće Lazarevića na državnoj komemoraciji, kao i da u nedelju bude pročitan za sada „jedini verodostojan popis civilnih žrtava NATO bombardovanja, koji je 2014. godine napravio Fond za humanitarno pravo“.

„Prema tom popisu, u NATO napadima poginulo je 756 ljudi, i to 452 civila i 304 pripadnika oružanih snaga. Među civilima je 207 srpske i crnogorske nacionalnosti, 219 civila Albanaca, 14 Roma i 14 građana drugih nacionalnosti“, napominju iz YIHR.

Iz te organizacije dodaju da je ukupno stradalo 274 pripadnika VJ/MUP i 26 pripadnika OVK.

„Obaveza predstavnika države je da umesto prakse poricanja ratnih zločina prema civilima albanske nacionalnosti, i to na godišnjicu bombardovanja SRJ iskažu poštovanje i prema žrtvama ratnih zločina srpskih snaga na Kosovu. Slavljenjem ratnih zločinaca i sećanjem isključivo na one koji su se borili u ratu, komemoracije gube potencijal za zalečenje trauma i izgradnju mira“, navodi se u saopštenju YIHR.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari