Inicijativa mladih za ljudska prava: SPC ugrožava najranjivije među nama, krijući se iza zaštite tradicionalnih vrednosti

Ostavite komentar


  1. Autoritet Srpske pravoslavne crkve građen je vekovima, počev od Rastka Nemanjića odnosno Svetog Save, pa preko svih onih arhiepiskopa do seoskih sveštenika koji su u vreme vladavine Turaka, pa kasnije u vreme ratova za oslobođenje, bili vazda uz narod, da ga okupe, poduče i zaštite onako kako je to zabeležila istorija a opisali u svojim delima Svetolik Ranković, Janko Veselinović i mnogi drugi. I u vreme posle II svetskog rata Srpska pravoslavna crkva i mnogi sveštenici pretrpeli su mnogo ali su ostali dosledni svojim prethonicima. Nažalost, mnogi današnji sveštenici, počev od kraja osamdesetih godina prošlog veka pa do danas, učinili su da ta institucija više ne liči na sebe. Srušili su autoritet, vekovima građen samoodricanjem, poštenjem, moralnom čvrstinom i nesebičnim zalaganjem u roku od nekoliko godina. Mnogo ih je u SPC koji danas čine suprotno od onog kako su to vekovima činili utemeljivači i graditelji ove institucije. Nisam vernik, ali sam poštovalac onoga što je Srpska pravoslavna crkva bila i što je značila za očuvanje naroda, jezika, kulture i morala. Ovo danas, počev od patrijarha, tera me da se stidim!

Ostavite komentar


Društvo

Tužiteljka Savović: Policija je pravi šef predistražnog postupka 10

Tužiteljka Savović: Policija je pravi šef predistražnog postupka

“Nama treba nezavisno tužilaštvo, a da bi nezavisno tužilaštvo moglo da radi njemu je potrebna policija. Najpotpunije rešenje je da se formira kriminalistička policija koja bi bila deo javnog tužilaštva”, rekao je juče tužilac i autor analize “Korak bliže ka tužilačkoj policiji” Radovan Lazić na stručnoj raspravi CEPRIS-a na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.