Inicijativa pacijenata "Paunove" najavila peti protest za četvrtak 1Foto FoNet Zoran Mrđa

Inicijativa pacijenata „Paunove“ najavila je danas peti protest za četvrtak, 31. avgust, dan uoči isteka roka za privremeno preseljenje Dnevne bolnice za bolesti zavisnosti „Prim. dr Branko Gačić“ u Paunovoj 2 u Dom zdravlja na Vračaru.

Protest u četvrtak obuhvatiće i protestnu šetnju od Doma zdravlja Vračar do Paunove, sa ciljem da „prenese vest prisutnim građanima o spremnosti tog objekta za najavljeno preseljenje“, navela je Inicijativa.

Dnevna bolnica zatvorena je po nalogu građevinskog inspektora rešenjem od 14. jula jer „na objektu postoje nedostaci koji predstavljaju neposrednu opasnost po stabilnost, odnosno bezbednost objekta, njegove okoline i života i zdravlja ljudi“.

S obzirom da im je, kako navode, već mesec dana uskraćeno lečenje bez ikakve alternative, oni su predali pritužbu zaštitniku građana i povereniku za zaštitu ravnopravnosti.

Pritužba je podneta po osnovu povrede prava na izabranu medicinsku zaštitu, te povređenih prava na zdravstvenu zaštitu, prava pacijenata i prava na unapređenje mentalnog zdravlja, prava na jednake uslove lečenja i prava na privatnost.

Pacijenati već četiri nedelje traže uvid u plan i realizaciju aktivnosti rekonstrukcije prostora Zdravstvene stanice Doma zdravlja Vračar, koje je Ministarstvo zdravlja najavilo da će biti privremeno rešenje od 1. septembra 2023. godine.

Oni apeluju na nadležne institucije da nađu trajno rešenje da ta ugledna ustanova bude sanirana ili rekonstruisana, te trajno nastavi rad u svom prostoru u Paunovoj 2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari