Zabranjeno korišćenje dela zgrade Skupštine Vojvodine: Popucali zidovi, prisutna i druga oštećenja 1Skupština Vojvodine Foto: N1

Građevinska inspekcija zabranila je korišćenje dela zgrade Skupštine Vojvodine zbog pucanja zidova i drugih oštećenja, dok se ne proceni stanje konstrukcije, saznaje 021.rs.

Ova oštećenja zgrade vojvođanskog parlamenta su ustanovljena dok se pored zida podzemna garaža.

U građevinskoj inspekciji za 021.rs kažu da su u pitanju manja oštećenja i da će nakon izrade Elaborata o proceni stanja konstrukcije, Grad bez odlaganja naložiti izvođaču radova da obavi sve potrebne radove i dovede objekat u prvobitno stanje.

Izvođači radova poručuju za 021.rs da oštećenja usleg sleganja objekta nisu iznenađenje i da su bila predviđena projektom, koji predviđa i sanaciju.

U inspekciji navode da im je oštećenja prijavila pokrajinska administracija.

„Nakon prijave Uprave za zajedničke poslove pokrajinskih organa da je unutar objekta Skupštine došlo do manjih oštećenja, Grad je odmah na lice mesta poslao građevinskog inspektora. Iz predostrožnosti, postupajući inspektor je doneo Rešenje o zabrani korišćenja dela objekta u kojima su uočena manja oštećenja, a do izrade Elaborata o proceni stanja konstrukcije“, navodi se u dopisu poslatom 021.rs iz Gradske kuće u vezi sa oštećenjima nastalim na objektu Skupštine, a tokom izvođenja radova na izgradnji podzemne garaže.

Od zaposlenih u zgradi Skupštine može se čuti i da su oštećenja zidova viđenja i u podrumu, prizemlju, kao i na spratovima, na strani koja je bliža gradilištu. Po njihovim rečima, deluje da nije došlo samo do pucanja zidova, već i oštećenja vodovodne i kanalizacione cevi.

Garažu gradi preduzeće „Javne garaže“, u vlasništvu „Inobačke“ i „Best in Parking – Holding“, koje je 2020. godine, nakon konkursa, potpisalo koncesiju na 40 godina sa Gradom Novim Sadom.

Izvođači radova za 021.rs navode da ova oštećenja usled sleganja objekta nisu iznenađenje i da su bila predviđena projektom, kao i da je još tada predviđena sanacija. Kako objašnjavaju, ovo je posledica obaranja nivoa podzemnih voda.

„Pojedina oštećenja, kao i rešenja za eventualna nastala oštećenja, predviđena su projektom o izgradnji, za koje su sve nadležne institucije dale saglasnost. Pomenuto oštećenje nastalo je na dilataciji Skupštine Vojvodine, koja je projektovana između dva objekta različite spratnosti još prilikom izgradnje tog objekta. Zbog obaranja nivoa podzemnih voda došlo je do sleganja susednog objekta, jednog dela 3 cm, a drugog dela 1,4 cm. Prilikom sleganja u predviđenim granicama dilatacija je izvršila svoju funkciju. Međutim, unutar objekta su zbog estetskih razloga urađeni radovi malterom i gletom na dilataciji, zbog čega je sad baš na tom mestu došlo do pucanja“, objašnjavaju izvođači.

Dodaju da su oštećenja sitna, ali i očekivana i predviđena projektom i građevinskim radovima, kao i da geodetska osmatranja u poslednja dva dana pokazuju da nema daljih pomeranja, te da je sleganje objekta završeno tačno po proračunu i u dozvoljenim granicima.

Izgradnja podzemne garaže kod Skupštine Vojvodine počela je u martu ove godine. Garaža će imati dva nivoa ispod zemlje i površinu od gotovo 6.300 kvadratnih metara, sa 158 parking mesta i još devet mesta za osobe sa invaliditetom.

Do sada nije bilo oštećenja na nekim od objekata u blizini gradilišta.

Garaža bi trebalo da bude gotova 17. septembra 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari