Institucije u Srbiji sve manje otvorene za građane 1Foto: Bojan Cvejić/ Danas

Rezultati istraživanja koje je predstavila organizacije „Partneri Srbija“ pokazali su da su institucije u Srbiji među najzatvorenijima u regionu, a da je pandemija koronavirusa dodatno uticala na smanjenje transparentnosti organa vlasti, posebno kada je reč o javnim nabavkama medicinske opreme i materijala.

Ovogodišnji monitoring sproveden je na uzorku koji čine Narodna skupština, Vlada, pokrajinska Skupština i Vlada, 21 ministarstvo i 44 organa uprave.

„Rezultati ovogodišnjeg monitoringa pokazuju da je Srbija sa 26,74 odsto ispunjenih svih posmatranih indikatora na trećem mestu po otvorenosti institucija među četiri analizirane države regiona. Na začelju ove liste je Bosna i Hercegovina sa 21.31 odsto ispunjenosti indikatora, Crna Gora je druga, a najbolje rangirana je Severna Makedonija sa 33.14 odsto ispunjenosti svih kriterijuma“, navedeno je u saopštenju.

Vlada Srbije je najzatvorenije u regionu, ispunjava 38 odsto potrebnog, a dok prvoplasirana Vlada Severne Makedonije odgovaraa 82 odsto kriterijuma.

Trend smanjenja nivoa transparentnosti pokazale su i analize javnih nabavki medicinske opreme i materijala tokom pandemije koronavirusa.

Tako su medicinske ustanove češće pribegavale pregovaračkim postupcima bez javnog poziva koji su manje transparentni, pozivajući se na hitnost situacije izazvane pandemijom.

Česti su bili i postupci sa jednim ponuđačem, čak i situacijama kada je na tržištu postojao veći broj subjekata koji su mogli da daju ponudu naručiocima, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari