Institut za evropske poslove: Policajci u civilu prekršili službene dužnosti tokom tri incidenta na EXIT-u 1Foto: A. L./Danas

Institut za evropske poslove saopštio je danas da je Sektoru unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova i Poverenici za zaštitu ravnopravnosti podneo pritužbe zbog nedoličnog ponašanja policijskih službenika u civilu koji su u vreme Exita prekršili službene dužnosti tokom tri incidenta na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Direktor Instituta Naim Leo Beširi, koji je bio gost Festivala, svedočio je nasilju gde je starija osoba fizički udarala mladića starog 20 godina koji je pozvao Beširija da snimi situaciju.

Kada je Beširi želeo da upotrebi mobilni telefon, neuniformisani policijski službenik ga je zaustavio, oduzeo mu telefon, a potom i pretresao, navodi se u saopštenju.

Institut dodaje da se prvi incident dogodio 9. jula posle ponoći kada je pripadnik policije u civilu

prekomerno upotrebio silu, udarivši pesnicom mladića starog oko 20 godina, dok su ostala petorica

neuniformisanih pripadnika policije, odbili da se identifikuju.

Sledeći incident se odnosi na diskriminatorno postupanje, gde je pritužba podneta zbog povrede službene dužnosti, jer je policajac, prilikom identifikacije Naima Lea Beširija, pokazao predrasude i koristio diskriminatorski jezik.

Institut za evropske poslove izražava duboku zabrinutost zbog tih navoda i naglašava da takvo postupanje policijskih službenika nije u skladu sa zakonskim propisima i osnovnim principima profesionalnog delovanja policije.

Apelujemo na nadležne organe da sprovedu brzu i temeljnu istragu ovih incidenata kako bi se utvrdila odgovornost policijskih službenika i preduzele odgovarajuće mere u skladu sa zakonom, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari