"Instrumentarka nije jedina koja je snimala pacijente, na njoj se slomila kola": Medicinska sestra Dragica Dašić o slučaju u GAK "Narodni front" 1Foto: Printscreen/TikTok/čitalac N1

Medicinska sestra Dragica Dašić iz Odbora za zdravstvo Stranke slobode i pravde izjavila je u Danu uživo da instrumentarka iz GAK „Narodni front“ nije jedina koja u toj ustanovi snimala pacijente, ali da su se na njoj – „slomila kola“.

U slučaju instrumentarke iz GAK „Narodni front“ je trebalo neko ranije da primeti šta se tu radi. Svako normalan bi osudio ovakav gest. Meni je fascinantno da ministarka osuđuje slučaj, ali ne kaže šta ćemo uraditi ubuduće za porodilje koje dolaze i  koje treba da strepe da li će ih neko krišom snimati. Moj predlog je da Zaštitinici prava pacijenta, koji postoje 10 godina, savetuju medicinske radnike u kojim slučajevima će biti suspendovani ili kažnjeni“, kazala je Dašić za N1.

Dodaje da se to praktikovalo do sada – sigurno se ne bi događali propusti nalik ovom iz GAK „Narodni front“.

„Poražavajuće je da su mi kolege iz ‘Narodnog fronta’ saopštile da instrumentarka iz te institucije nije jedina koja to radi, ali da su se na njoj slomila kola. Glavna babica Intenzivne nege kaže da vodi borbu sa lekarima i babicama u vezi sa mobilnim telefonima. Moj stav je da ako je porodilja u intenzivnoj nezi, ni tu ne treba da unosi mobilni telefon“, ističe Dašić.

Ukazuje da to može da se kontroliše i upozorava da ne sme da se dešava u budućnosti.

„Rekli su da je to (snimanje) ‘in’, i da je moderno. Nije moderno ako ti zakon ne dozvoljava, i ne može biti“, naglašava Dašić.

Ona je navela da mora da se promeni ustaljeni način da Zaštitnici prava pacijenata reaguju tek kada se nešto desi, ali napominje da je to tada kasno.

Odgovarajući na pitanje o platama medicinskih sestara, ona je rekla da to zavisi od mesta na kome se radi, ali da je u proseku 65.000 dinara.

„Nemamo dokaz da je ugovor između ministarstava zdravlja Srbije i Nemačke raskinut. Mi smo se obratili ministarki zdravlja otvorenim pismom, ali nema reakcije. Ukoliko se ne reši ovi problemi sve više sestara će odlaziti iz zemlje“, zaključila je Dašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari