Fudbaleri Šalkea i Reala pridružili su se Mančester junajtedu i Barseloni u polufinalu Lige šampiona nakon sigurnih i, doduše, rezultatski skromnijih pobeda nego pre osam dana nad Interom, odnosno Totenhemom. Nemački tim je do svog najvećeg uspeha u elitnom takmičenju Starog kontinenta stigao posle 2:1 protiv sada već bivšeg vladara Evrope, dok je „kralj“ u Londonu i drugi put bez primljenog gola bio bolji od Totenhema – 1:0.


Šalke se nije branio na svom terenu, nije čuvao ubedljivih 5:2 iz prvog meča, već je želeo novim trijumfom da dotuče tim Intera. I uspeo je u tome. Istina, na vođstvo je čekao do poslednjeg minuta prvog poluvremena, ali isplatila se strpljiva igra domaćina. Mnogi su mislili da će odlazak Feliksa Magata sa klupe tima iz Gelzenkirhena biti nenadoknadiv u dvomeču sa aktuelnim šampionom Evrope, ali su zaboravili da „rudari“ u svojim redovima imaju najboljeg strelca u istoriji Lige šampiona. Raul je svojim 71. golom u eliti, na asistenciju Hurada, „ugasio“ i poslednju nadu „neroazura“ koji su u totalnu ofanzivu krenuli od početka nastavka bez kapitena Srbije Dejana Stankovića, možda i najboljeg pojedinca u redovima gostiju u prvih 45 minuta. Gol Tijaga Mote (49) posle kornera gotovo da nikoga nije zabrinuo na Veltins areni, a novu pobedu Šalkea najavio je Benedikt Hovedes (81) nakon odlične polukontre i sjajne asistencije Raula. Raula, kome je u trenucima neverovatnog slavlja jedino možda bilo žao što će za rivala u borbi za finale imati Mančester junajted, a ne bivše saigrače i tako bar još jednom zaigrati na „svom“ Santjago Bernabeu.

A tamo će, sinoć je to zvanično potvrđeno, putovati Barselona. Real je pogotkom Kristijana Ronalda u 50. minutu savladao Totenhem i samo potvrdio plasman svog tima u narednu rundu koji je bio siguran već posle ubedljivih 4:0 iz prvog susreta. Najveće zasluge za ovaj gol idu na „dušu“ golmana domaćih Gomeša, koji je „bombu“ sa više od 30 metara sam spustio u svoj donji desni ugao. Jedina mrlja u „kraljevskom“ pohodu na polufinale jeste činjenica da će u prvom duelu „El klasika“ Žoze Murinjo biti lišen usluga zemljaka Karvalja, koji je sinoć upotpunio kolekciju žutih kartona. Barsa je zadužila „kraljeviće“ u Primeri, vreme je za revanš.

Šalke – Inter 2:1 (1:0)

Ukupan rezultat: 7:3

Strelci: Raul 45, Hovedes 81 – Mota 49. Stadion: Veltins arena. Gledalaca: 58.612. Sudija: Damir Skomina (Slovenija). Žuti kartoni: Raul, Papadopulos, Šmic (Šalke), Lusio, Mota, Ranokija (Inter).

Šalke: Nojer, Sarpei, Mecelder, Hovedes, Ućida, Matip, Papadopulos, Hurado (od 86. Šmic), Baumjohan (od 73. Draksler), Edu (od 77. Haristeas), Raul.

Inter: Sezar, Majkon, Ranokija, Lusio, Nagatomo, Mota, Stanković (od 46. Pandev), Zaneti, Snajder (od 80. Kutinjo), Eto, Milito.

Totenhem – Real 0:1 (0:0)

Ukupan rezultat: 0:5

Strelac: Kristijano Ronaldo 50. Stadion: Vajt hart lejn. Gledalaca: 34.326. Sudija: Nikola Ricoli (Italija).

Žuti kartoni: Karvaljo, Granero (Real).

Totenhem: Gomeš, Ćorluka, Galas, Doson, Asu-Ekoto, Hadlston (od 71. Sandro), Modrić (od 83. Kranjčar), Lenon (od 60. Defo), Bejl, Van der Vart, Pavličenko.

Real: Kasiljas, Ramos (od 57. Granero), Karvaljo, Albiol, Arbeloa, Alonso (od 75. Benzema), Kedira, Ozil, Marselo, Kristijano Ronaldo (od 65. Kaka), Adebajor.

Parovi polufinala

Šalke – Mančester j.

Real – Barselona

* prvi dueli igraju se 26. i 27. aprila, revanš mečevi nedelju dana kasnije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari