Interaktivni piksel zid - nova instalacija u Parku nauke u Šapcu 1Interaktivni piksel zid Foto: CSU Šabac

Eksponat „Interaktivni piksel zid“ zasniva se na likovnom principu kontrasta, kojim se gradi negativni prostor. Korisnik eksponata, rotiranjem i kombinovanjem crno-belih pločica, gradi željeni oblik prema principu negativnog prostora.

Novi eksponat nalazi se u Parku nauke, koji je pre devet godina, otvoren pri Centru za stručno usavršavanje u Šapcu, kao prvi te vrste u Srbiji.

Interaktivni piksel zid - nova instalacija u Parku nauke u Šapcu 2
Foto: CSU Šabac

Cilј Naučnih parkova jeste da se na otvorenom, javno dostupnom zelenom prostoru, prikažu autentični primeri naučnih fenomena iz oblasti fizike i astronomije, biologije i hemije i biologije, i da se posetioci upoznaju s njima na interaktivan način.

Nova instalacija „Interaktivni piksel zid“, sastoji se od 300 drvenih pločica raspoređenih u 25 kolona, a svaka pločica ima crnu i belu stranu i mogu da se rotiraju oko svoje vertikalne ose.

Na ovaj način postiže se slika nalik na ekransku čiji je nosilac piksel. Za gradnju slike na ovakav način potrebna je primena i integracija znanja matematike – matematički principi kombinatorike, osna simetrije, podudarnost i likovne umetnosti – kontrast, ritam proporcija, ravnoteža.

Eksponat je veličinom prilagođen i dostupan korisnicima svih uzrasta.

Uz njega, u šabačkom Parku nauke, postavljeno je više od 30 instalacija – od edukativne fontane, preko paraboličnih zvučnih ogledala pomoću kojih se može čuti šaputanje na udalјenosti od 20 metara, Nјutnovog klatna, modela DNK, kristalne rešetetke, solarnog panela, sata u kome posetioci glume kazalјku, meteorološke stanice, naučnog tobogana, Griničkog meridijana, modela kuhinjske soli – a uz svaki eksponat stoji i naučna tabla sa objašnjenjima.

Sadržaji Parkova nauke namenjeni su svim uzrastima, a osmišljeni su i dizajnirani tako da novim metodama pomognu pri učenju i razumevanju prirodnih nauka.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari