INTERVJU Dr Sergej Ostojić, jedan od najcitiranijih naučnika u Srbiji: Paradoksalno je da nauka gubi poverenje u vremenu u kom je nikad inovativnija

Ostavite komentar


  1. Odličan tekst, poštovanog profesora. Ali imam i neka otvorena pitanja. Ja sam zaposlen na fakultetu imam najviše radova, to moj Univerzitet , odnosno Univerzitet ne prepoznaje. Ne kažem da sam citiran kao profesor Ostojić, ali sam u svojoj oblasti polako prepoznatljiv. Većinu radova sam napisao u svom stanu, nemam ni svoju sobu, pisao sam i po restoranima, parkovima, hotelima. Jedan rad mi je sa kolegama iz inostranstva u prihvatanju u časopisu Science, spremam se ove godine da pošaljem i rad za časopis Nature. I ako objavim , verujem da hoću, neću se ranije izabrati u zvanje. Država mora da nagrađuje ljude po referencama a ne neko ko ima minimalne uslove za izbor da ima istu platu kao onaj što ima 10 puta više radova, to ne postoji nigde u svetu. To bi isto bilo kao da Mesi u PSŽ-u ima istu platu sa nekim koji je 30-ti u rotaciji. Hvala novinama Danas, na ovakvim tekstovima, čestitke ovom naučniku što je u Srbiji i što podiže našu citiranost i naučnu kompentanciju.

  2. Lepo je covek odgovorio. Do pozicija u nauci stice se pre svega ako imas srece. A sta cemo ako nemas? Onda nista, zrtvujes celu svoju mladost, izlaske, putovanja itd. da bi gulio klupu i kvario vid i kicmu nad nekom knjigom i laptopom … eventualno diplomiras, magistriras, doktoriras … i onda ako imas tu pomenutu srecu dobijes neki postdoc na 4 godine, koji se produzi jos na 2, koji se produzi jos na 2 … i daju ti nogu. Usput objavis 5-10-15 radova … Onda se probudis sa 30 i kusur i preostaje ti samo da odes da radis neki obican posao u nekoj korporaciji ili da pokrenes svoj biznis, ali tu ti nedostaju neke soft vestine … onda si ocajan, padnes u depru, odas se alkoholu i to ti je to. Ja sam na vreme svhatio i napustio doktorske studije dok nisam upao u tu zamku. I ne kajem se!

  3. Kolega, svaka cast. Jedino sto sa 30 radova koji ste odstampali u 2020. Ne shvatam kako se tu uklapa hiperprodukcija.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.