Iran je skovao tajne veze s pripadnicima Al Kaide i sunitskom milicijom u Iraku kao deo priprema za letnji obračun s koalicionim snagama ne bi li na taj način posredno naložio američkom Kongresu da glasa za potpuno povlačenje snaga iz Iraka, izjavili su juče američki zvaničnici.
„Iran teži da postane glavni opunomoćenik rata u Iraku i veoma je opasan pravac kojim je krenuo.

Iran je skovao tajne veze s pripadnicima Al Kaide i sunitskom milicijom u Iraku kao deo priprema za letnji obračun s koalicionim snagama ne bi li na taj način posredno naložio američkom Kongresu da glasa za potpuno povlačenje snaga iz Iraka, izjavili su juče američki zvaničnici.
„Iran teži da postane glavni opunomoćenik rata u Iraku i veoma je opasan pravac kojim je krenuo. Oni su već angažovani u dnevnim napadima protiv američkih i britanskih snaga“, upozorio je juče visoki američki zvaničnik u Bagdadu. „Oni (Iran) su iza mnogih napada koji su imali za cilj da potkopaju američku i britansku volju, kao što su bili napadi na palatu u Basri i Zelenoj zoni u Bagdadu. Napadima je direktno rukovodila Revolucionarna garda koja je u vezi s iranskom vladom“. „Očekujemo da Al Kaida i Iran pokušaju da pojačaju propagandu i nasilje do objavljivanja izveštaja američkog komandanta Dejvida Petreusa u septembru. Petreus će podneti izveštaj Kongresu o Bušovoj kontroverznoj odluci o upućivanju dodatnih 30.000 trupa u Irak“.
Iran je sačuvao bliske veze s iračkim šiitskim političkim partijama i milicijama, ali je ranije izbegavao saradnju s Al Kaidom i sunitskim pobunjenicima. Američki zvaničnici sada kažu da imaju čvrste dokaze da je Teheran promenio pravac – kako prema Iraku, tako i svoju prethodnu politiku u Avganistanu. Iran sada podržava Talibane protiv SAD, Britanije i drugih snaga NATO. Strategija Teherana u cilju diskreditovanja snaga SAD i podsticanja odlučnog kongresnog revolta protiv Buša po domašaju je nacionalna i nije ograničena na šiitski jug Iraka, njihovu tradicionalnu sferu uticaja, izjavio je visoki zvaničnik u Bagdadu. To podrazumeva koordinaciju sa šiitskim militantima.
Iran je takođe proširio kontakte širom granice s paravojnim snagama i političkim grupama, uključujući i kurdske partije kao što je PUK, saveznik SAD. „Njihova strategija računa na ove različite partije. Iran se poigrava s različitim strankama kako bi povećao svoju buduću kontrolu i pojačao teškoće SAD i Britanije.
Svaka odluka SAD da se osveti Iranu na njegovoj teritoriji treba da bude doneta samo na visokom političkom nivou u Vašingtonu, izjavio je ovaj neimenovani visoki zvaničnik.
„Teheran se ponaša kao kockar na trkačkoj stazi. Oni igraju na sve konje u trci, čak i na ljude kojima u osnovi ne veruju“, izjavio je visoki zvaničnik Bušove administracije u Vašingtonu. „Oni ne znaju ishod situacije u Iraku. Ali, oni se unapred osiguravaju protiv gubitka“. U pokušaju da primora povlačenje Amerikanaca iz Iraka konzervativno iransko rukovodstvo nada se da će izvesti ponizni politički i diplomatski poraz SAD koji bi umanjio uticaj Vašingtona u regionu, a povećao uticaj Teherana.
Analitičari i komentatori iz Vašingtona ukazuju da će izveštaj Dejvida Petreusa Beloj kući i Kongresu u septembru biti središnji momenat u istoriji četvorogodišnjeg rata u Iraku, od čega će zavisiti i ishod rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari