Suđenje ljekarima Tomislavu Jeremiću, Haki Tahirović, Zvonku Puletiću i Jeli Cimbaljević zbog infekcije pet beba, od kojih je jedna preminula u novembru 2014. godine, nastavljeno je u ponedjeljak i utorak u Višem sudu u Bijelom Polju.


U nastavku suđenja svjedočile su babice iz bjelopoljske bolnice Radojka Knežević, Sonja Nišavić, Slavojka Sekulić, Vera Raković i Svetlana Furundžić, koje su govorile o uslovima u porodilištu i detaljima vezanim za porođaje pet majki u vrijeme infekcije.

Babice su kazale da kada je rođena beba Knežević u bolnici nije bilo vode, ali da su oni na vrijeme bili obaviješteni o tome, tako da su na odjeljenju, kako su istakle, imali dovoljno zaliha za održavanje higijene, koja je, kažu, i tada bila na zadovoljavajućem nivou.

Babica Sonja Nišavić je sudskom vijeću kazala da je u porodilištu oduvijek vladala higijena i pokazala tri platnene krpe koprese koje se i sada koriste, koje, kako je navela, zbog česte upotrebe na prvi pogled izgledaju kao prljave, ali da je to zbog ostatka joda na njima.

Branilac Puletića, advokat Vladan Đuranović smatra da iskazi zaposlenih na ginekološkom odjeljenju doprinose objektivnosti u postupku. „Iz njihovih iskaza jasno se vidi da sve što se moglo uraditi u tom pravcu uradilo se. Vidjećemo kako će se suđenje nastaviti dalje, ali mislim da se konačno došlo i u tu fazu kada se mogu čuti i zaposleni iz bolnice i ljudi koji su neposredno radili te stvari, što mislim da doprinosi objektivnosti ukupne slike u ovom predmetu“, kaže Đuranović.

Zastupnik oštećenih porodica advokat Hamid Ganjola smatra da su iskazi svjedoka u suprotnosti sa onim što su kazale majke beba.“Iz iskaza porodilja, sada oštećenih koje su dale iskaze kao svjedoci, zaključuje se da babice i ljekari prilikom porođaja nijesu imali svu potrebnu opremu, a kao što sam već naveo radilo se o zaštitnim maskama i ostalim stvarima“, rekao je Ganjola.

Pred vijećem sudije bjelopoljskog Višeg suda Vidomira Boškovića u utorak svjedočile su Nevenka Radović, Milena Kljajević, Svetlana Femić, Stanka Femić, Jelena Veličković i Azra Erović. Sve one su kazala da su higijeneki uslovi u bolnici bili zadovoljavajući i po propisima.

Nevenka Radović je kazala da je porađala majku Salemović i da je sve urađeno kako propisi i protokoli nalažu.

– Sve je bilo na visokom nivou kad je higijena u pitanju, kao i oprema koju smo nosili i koristili. Rođena je zdrava i vitalna beba, kazala je Radović i dodala da se njen kontakt sa sad već pokojnom bebom Knežević desio kad ju je sa dječjeg odjeljenja odnijela na neonatologiju. Ona je bila prisutna i pri rađanju bebe Rakonjac, ali samo kao posmatrač. Osim što tvrdi da je higijena bila dobra, Nevenka Radović je kazala i da su međuljudski odnosi na odjeljenju bili odlični.

– Živjeli smo kao jedna porodica. Dijelili smo dobro i zlo i sa pjesmom išli na posao. Tome su veliki doprinos dali doktori Zvonko Puletić i Haka Tahirović, koji su bili načelnici odjeljenja, a Jela Cimbaljević je vrhunski pedijatar, izjavila je Radović.

Milena Kljajević, koja je svjedočila u svojstvu sekretarice direktora bolnice, istakla je da je bio petak kad joj je dr Haka Tahirović u jutarnjim satima donijela pismo koje je trebalo predati direktoru. Osim nje, izjavu su dale i higijeničarke Svetlana i Stanka Femić, koje tvrde da se sve radilo po propisima.

– U porođajnu salu sam ulazila samo na poziv babice, da obrišem ono što je ostalo na podu. To nije bio slučaj kad je u pitanju ovih pet beba, navela je Stanka Femić i dodala da je u kupatilima za porodilje bio higijenski materijal koji su one same donijele od kuće.

Suđenje bjelopoljskim ljekarima biće nastavljeno 21. marta, kad je planirano ispitivanje novih svjedoka, a među njima i ljekara zaposlenih na neonatologiji u Podgorici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari