– Na nedavnoj sednici Opštinskog odbora Demokratske stranke u Pirotu, doneta je odluka da iz stranke isključe zamenika predsednika SO Pirot Sretena Savova i člana Opštinskog veća Bobana Nikolića, koji se nisu povinovali odluci Odbora, da posle izlaska stranke iz lokalne vlasti podnesu ostavke na ove funkcije.


Opštinski odbor DS u Pirotu je 15. februara odlučio da izađe iz lokalne vlasti. Ova stranka ima devet odbornika u SO Pirot. Njenim izlaskom vladajuća koalicija koju čine Koalicija za Pirot, G17 Plus, SPO i SPS ima 30 od 56 mandata i nije ugrožena.

– Opštinski Odbora DS-a je tada doneo odluku da izađemo iz lokalne vlasti i da svi funkcioneri stranke u organima opštine moraju da podnesu ostavke. Zamenik predsednika SO i član Opštinskog veća, koje je delegirala DS, nisu želeli da se povinuju tome i prekršili su odredbe statuta i pravilnika o lokalnoj organizaciji. Protiv njih je zbog toga pokrenut disciplinski postupak, a Odbor je nakon toga doneo odluku da se isključe iz stranke. Njih dvojica sada u organima lokalne samouprave mogu da predstavljaju samo sebe i nisu više funkcioneri DS-a, kaže predsednica OO DS-a Pirota Danijela Ćirić.

– Ponašali su se potpuno suprotno statutu DS, govorili su za medije, javno su kritikovali odluke Odbora, što je za DS neprimereno. U statutu DS-a postoje prava manjine, po kojima oni mogu da u okviru organa iznose svoja mišljenja suprotna mišljenju većine, što oni nisu činili, već su svoje stavove iznosili javno, objašnjava Ćirićeva. Međutim, zamenik predsednika SO, Sreten Savov, kaže da će on i Boban Nikolić podneti žalbu drugostepenom organu stranke.

– Smatramo da ova, kao i odluka o izlasku DS-a iz lokalne vlasti nije u skladu sa generalnom politikom naše dosadašnje stranke. Ona je potvrđena izjavom predsednika Borisa Tadića na sednici Glavnog odbora da stranku treba centralizovati. Predsednik Političkog saveta DS-a Dragoljub Mićunović je tu izjavu prokomentarisao rečima: ‘’…prvenstveno da se odluke koje se donose, ne mogu u različitim sredinama različito tumačiti, i da postoje različite politike’’…, citira Savov.

Savov dodaje da je 17 godina aktivista DS-a i stalno je bio u najužem rukovodstvu Opštinskog odbora.

– Ipak ja nisam bio direktor javnog preduzeća, niti na čelu prinudne uprave u opštini Pirot 2003. godine, niti kandidat za predsednika opštine. Na ovu funkciju sam izabran na osnovu predloga OO DS-a 2008. i na osnovu odluke SO Pirot. Da mi je fotelja bila u prvom planu, drugačije bih se ponašao, očekujući da u novom rasporedu snaga, posle narednih izbora, dobijem drugu funkciju. Dokaz mog odnosa prema funkcijama je i taj što nisam tražio nikakve nadležnosti posle pobede DS-a na lokalnim izborima 1996. godine, niti posle 5. oktobra 2000. godine, tvrdi Savov.

Ostaje na funkciji u opštini

– I pored toga što me OO isključio iz stranke, ostajem i dalje na svojoj funkciji u opštini. Pošto ćemo se žaliti, procedura je u toku. Još uvek sam i član DS-a, i drugostepeni organ odlučiće o mom i statusu Bobana Nikolića, kaže Sreten Savov.

 

Saradnja umesto konfrontacija

Zamenik predsednika SO Pirot objašnjava da i dalje smatra da je odluka Odbora o istupanju iz lokalne vlasti bila ishitrena. „Zbog toga ne želim da se povinujem ovoj odluci, jer je ona štetna. Smatram da je postojalo dovoljno prostora da se dogovorimo sa koalicionim partnerima. Opštinski odbor pritom nije uzeo u obzir generalnu politiku DS-a, koja se zasniva na saradnji, a ne na konfrontacijama, naročito ne sa političkim organizacijama sa kojima treba raditi tokom ovog mandata, sa mogućnošću da se saradnja nastavi“, kaže Savov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari