Isključivo je pravo žene da li će roditi 1

Propagandni leci Inicijative za zabranu abortusa, udruženja u okviru organizacije Savez za život, kojima se traži podrška da se zakonom zabrani abortus u Srbiji, danima se dele građanima i građankama na ulicama Beograda.

Na sajtu Saveza za život navodi se da je abortus ubistvo i da predstavnici Inicijative ne žele da učestvuju u “abortusima koji se na račun poreskih obveznika svakodnevno vrše po bolnicama”.

“Zbog toga je od izuzetne važnosti da se abortus zabrani zakonom i stavi van njega. Da abortus postane izuzetak koji se sprovodi samo pod određenim okolnostima, a ne pravilo i trend”, ukazuju iz ove Inicijative.

Povodom deljenja letaka reagovali su državni funkcioneri, koji smatraju da je abortus civilizacijsko dostignuće i lično pravo svake žene u Srbiji.

Predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović prva je i to najoštrije osudila inicijativu za zabranu abortusa, ocenivši da je ta kampanja opasna i krajnje neprihvatljiva.

– Pravo na abortus je lično pravo svake žene i ničije drugo. Niko nema pravo da se meša u to. Reč je o jednom od osnovnih ljudskih prava koja štiti i Ustav Srbije i svaki pokušaj ugrožavanja prava žena je nedopustiv – navela je Mihajlović. Ona je osudila svaki pokušaj da neko drugi odlučuje o telu žene, kao i da se žene zbog toga stavljaju na stub srama.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković saopštila je juče da je inicijativa za zabranu abortusa zabrinjavajuća i opasna, posebno zbog toga što se sa internet portala i društvenih mreža, prenela na polemiku u javnosti.

– Pravo na abortus je civilizacijsko dostignuće, a reproduktivna prava i slobode spadaju u korpus ljudskih prava koja ne smeju biti dovedena u pitanje, jer je abortus u Republici Srbiji legalan i dozvoljen – navela je Janković.

Prema njenim rečima, ta inicijativa je u direktnoj suprotnosti sa Ustavom, jer on garantuje da „svako ima pravo da slobodno odluči o rađanju dece“, dok Porodični zakon propisuje da žena slobodno odlučuje o tom pitanju.

– Ovakve akcije su štetne, vode u bespredmetne polemike i zbunjuju pa čak i zastrašuju žene – istakla je Janović i dodala da je izuzetno važno raditi na podizanju svesti i znanja o reproduktivnom i seksualnom zdravlju i žena i muškaraca, a posebno dece i mladih.

Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović izjavio je za N1 da je abortus privatna stvar svake devojke i žene, “a u privatnost se ne dira”.

– Za one koji traže zabranu abortusa, obrazlažući to borbom za poboljšanje izuzetno teške demografske slike našeg naroda, reći ću da postoje mnogo efikasniji načini da bar usporimo demografski sunovrat – rekao je Dmitrović.

Slavica Đukić Dejanović, bivša ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku, kaže za N1 da su sve inicijative dobrodošle, ali napominje da je isključivo pravo žene da li će i kada će roditi dete.

– Mislim da planiranje porodice i znanje o tome treba da budu u Srbiji na mnogo višem nivou, da korišćenje modernih sredstava kontracepcije treba da postane realnost mladih žena i žena u fertilnom periodu i muškaraca takođe i mislim da je to tema koja je vrlo interesantna – istakla je Đukić Dejanović.

Savez za život blisko sarađuje sa SPC

Kako se navodi na sajtu Saveza za život, ova organizacija posvećena je “zaštiti (tradicionalne) porodice i ljudskog života (od začeća) sa posebnim naglaskom na delovanju protiv bele kuge i abortusa” i “blisko sarađuje sa Srpskom pravoslavnom crkvom”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari