Iskopine rimskog Singidunuma iz centra Beograda završile na otpadu

Ostavite komentar


  1. Koto je inače firma koja je radila na rekonstrukciji više istorijskih zdanja i dobro im je poznata procedura kod pronalaženja arheoloških ostataka.

  2. Čim su umešani KOTO i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, sigurno je da nadzora nije bilo i da je sve obavljeno u partnerskom odnosu, na obostrano zadovoljstvo, a na štetu kulturne baštine.

  3. 2009 sam radio na rekonstrukciji tramvajske mreze u Pariskoj ulici i prilikom dizanja starih sina i njihove podloge otkopali smo rimsku nekropolu. Radovi su zaustavljeni, dosli su arheolozi iz gradskih i republickih organa i poceli da rade na iskopini. Ali 2 dana kasnije dtize naredba iz grada da se arheolozi povuku i nastavi sa radom jer tramvajska linija mora da se pusti do odredjenog roka. U dogovoru sa arheolozima smo betonom zalili tu nektopolu, i preko nje postavili tramvajske sine.
    Bio sam zgrozen, u Londonu ili Parizu bi od te iskopine napravili turisticku atrakciju a u Srbiji se to zabetonira.

  4. Pa tužno pretužno. Pa bar da se oglase nadležne institucije to bi mi bilo lakše. Ovako se i u praksi pokazuje koliko neki pojedinci imaju moć! Izbori idu pa im bar glasanjem pokažimo da su u svemu pretjerali

  5. Pojeo vuk magare, samo kod nas tako sve prolazi, kakva država takva vlada i takvi zakoni koji se vidimo poštuju uz najveće mere, ali da je nešto od narkotika tu interesa ima obavezno.

  6. Jos gore je bilo na uglu Cara Dusana i Knicaninove gde su jednog popodneva otkriveni oklopi, ljudski ostaci i neki zidić koji se pruza ka Kakemegdanu. Sutra ujutru je sve bilo poravnato kao da nicega tu nije ni bilo. Imam fotografije

  7. @ pacificka_obala
    2009. godine na trasi tramvajskih šina u Pariskoj ulici niste mogli da naiđete na rimsku nekropolu, niti ste je otkopali.
    Ukoliko ste zaista prisustvovali izgradnji šina, znali biste da su nakon uklanjanja betonske podloge šina u periodu od sredine juna do sredine avgusta trajala arheološka iskopavanja na trasi od Malog stepeništa do Dušanove ulice i da su otkriveni ostaci arhitekture rimskog vojnog logora. Znali biste da su ti ostaci pokriveni peskom i geotekstilom. I znali biste da je izlivanje betonske podloge za šine počelo tokom septembra te iste godine.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.