Moje glavno iskustvo sa robije duge gotovo trideset godina jeste što sam naučio da nikad ne možete promeniti oružjem svetsku istoriju. Moramo se boriti miroljubivim sredstvima, jevanđeljem da promenimo srca ljudi. To je dugotrajan proces promene ljudi, sistema i država – kaže u razgovoru za Danas Mehmet Ali Agdža, Turčin koji je 1981. u Rimu pucao na papu Jovana Pavla II, koji mu je, preživevši atentat, oprostio.


Agdža, koji je krajem sedamdesetih godina postao pripadnik turske terorističke organizacije Sivi vukovi, osuđen i zbog ubistva urednika lista Milijet Abdija Ipekčija 1979, proveo je u italijanskim zatvorima 19 godina. Posle izručenja Turskoj 2000, iza rešetaka je ostao još 10 godina. Izdavačka kuća NNK Internacional 2013. objavila je srpsko izdanje njegove knjige „Obećali su mi raj“. Agdža ovih dana boravi u Beogradu i kaže da slavi Božić.

– Slavim Božić, rođenje Isusa Hrista, istine i nade. Svi moraju da slave Božić.

Kad ste izašli iz zatvora 2010, izjavili ste da ste Isus Hrist. Da li i sada verujete u to?

– To je veoma mistična priča, jer Vatikan me je priznao kao čoveka u središtu tajne Fatime. Čudo Fatime je najveće čudo u istoriji hrišćanstva. Ja sam poslednja osoba koju je Bog poslao da ispuni istorijski božanski zadatak koji je dala Devica Marija.

Kako se rodila ideja o ubistvu pape?

– Rodila se u Iranu, kod Homeinija.

Ali i pre nego što ste rekli da Homeini stoji iza atentata naveli ste da ste planirali ubistvo?

– Jesam, ali pošto sam se sastao sa Homeinijem, ta ideja mi je postala jasnija.

Da li je to bilo naređenje?

– Da. Imao sam ranije ideju da ubijem papu. Kada sam se sastao sa Homeinijem, ta zamisao je postala konkretnija.

Tvrdite da je on odredio i datum, 13 maj?

– Da, 13 maj, jer tada se Devica Marija ukazala u Fatimi 1917.

A šta mislite o tvrdnjama da je iza atentata stajala tajna služba komunističke Bugarske?

– To je bila zavera američke vlade, predsednik Ronald Regan je odlučio da diskredituje SSSR i Bugarsku, čija je vlada bila žrtva tog međunarodnog rata, dezinformacija, laži. Rusi su nevini, Bugari takođe. SAD, Pentagon i CIA su hteli da kompromituju međunarodni komunizam.

I vi ste imali loše mišljenje o komunizmu.

– Da, pre 30 godina, ali o kakvom komunizmu? Pol Pot, na primer, bio je užasan zločinac, uz njega je i Severna Koreja, masakri Cedunga i Staljina. Ali za mene je Karl Marks heroj. On nikad nije propovedao ubistva miliona ljudi.

Zalagali ste se i za oslobođenje „turske rase“ u SSSR-u.

– Pre 30 godina, da. Verujem u miroljubivi naučni socijalizam, mir među narodima i verama. Mislim da je to jedini način koji može spasiti svet od kapitalizma i liberalizma koji ubijaju ljude.

Da li je CIA bila povezana sa Sivim vukovima?

– Pentagon i CIA su bili iza Sivih vukova. Oni su ih koristili kao prosto oruđe protiv SSSR-a. Kada se SSSR raspao, bilo je gotovo sa Sivim vukovima.

Da li je CIA imala išta sa atentatom?

– Ne, ali CIA je organizovala zaveru protiv Rusije i Bugarske kako bi svetski mediji pisali da su Kremlj i KGB hteli da ubiju papu. Bio je to veoma veliki problem za Kremlj. Amerika, Evropa i Vatikan su uništili sovjetsko carstvo. Sada pokušavaju da unište Rusiju. Rat u Ukrajini je zavera Amerike.

Vi ste precizan strelac. Kako se dogodilo da papa preživi?

– To je bilo pravo čudo Božje. Bog je odlučio da papa i ja moramo da živimo. Papa je imao istorijsku misiju i ja još uvek propovedam istinu svetu.

Pošto ste odrobijali, hteli su da vas šalju u vojsku, ali ste bili odbijeni zbog antisocijalnog ponašanja. Imate li terapiju?

– Ne. Normalno je da posle 30 godina u zatvoru imate socijalne probleme, svaka osoba ih ima. Ali ja mogu da predajem društvene nauke na Harvardu, toliko znam.

Smatrate li da je hrišćanstvo „bolje“ od islama?

– Moram da kažem da je Isus Hrist bolji, najbolji, jedini čovek, osoba koju čitav svet mora da sledi. Nema druge ličnosti koju ljudi mogu da slede. Samo on može da spasi svet.

Tvrdite li i dalje da niste ubili Ipekčija?

– Nikoga u Turskoj nisam ubio, ni drugde.

Šta je bolje za Tursku, kemalizam ili islamizam?

– To su braća u đavolu. Trebaju nam demokratija, ljudska prava, jednakost, bratstvo, sloboda. Kemalizam je vrsta nacizma. Arapski ili iranski islam su pogrešni jer kažu ako niste musliman nemate pravo da živite. Ali Isus Hrist kaže „voli svog neprijatelja“.

Sada imate turski pasoš. Možete li da putujete po Evropi?

– Da, osim u Italiju.

Šta mislite o Islamskoj državi?

– Oni su đavolji zločinci. Ne predstavljaju nijednu religiju. Oni su, jednostavno, ubice. Znate Antu Pavelića i Alojzija Stepinca koji je bio antihrist, Juda? Oni su bili katolici, ali lažni. Islamska država je isto što i Ante Pavelić i kardinal Alojzije Stepinac.

Hrist nada za muslimane

– Redžep Tajip Erdogan ubija poslednje okvire islama, mada je islam u prethodnim vekovima već uništen. Ono što je preživelo Partija pravde i razvoja (AKP) ubija. Turci vide da je AKP mafija. Oni nemaju religiju. Samo je jedna nada za muslimane – savršen život Isusa Hrista. Nema drugog spasenja ni nade za čovečanstvo – kaže Mehmet Ali Agdža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari