Ispred ETŠ "Nikola Tesla" najavljen protest "(Ne)zakonito zapošljavanje" 1Foto: Wikipedia

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije najavili su za danas protest ispred ETŠ „Nikola Tesla“ u znak podrške koleginici Jeleni Jovanović, profesorki srpskog jezika, koja tvrdi da je nezakonitim sprovođenjem konkursa ostala bez radnog mesta.

Jovanović kaže da se kao jedina kandidatkinja prijavila na konkurs na određeno vreme za radno mesto bibliotekara, ali da je nakon gotovo mesec dana direktor obavestio da je dobio poziv iz Ministarstva prosvete da taj konkurs poništi, da će se prijaviti još jedna koleginica i da ona mora da bude primljena.

Reš je o profesorki Milici Kovačević, koja je takođe radila na određeno vreme u ovoj školi i koja je poslednje četiri godine bila na porodiljskom odsustvu. Jovanović kaže da se u obrazloženju o poničtenju konkursa direktor pozvao na stupanje na snagu novog zakona (iako je u trenutku raspisivanja važio prethodni zakon), po kojem o prijemu u radni odnos odlučuje komisija, a ne direktor škole. Tvrdi i da je samo nekoliko dana pre zasedanja komisije promenjen njen sastav, pošto su se povukla dva člana „jer nisu želeli da podlegnu pritisku direktora i glasaju za drugu kandidatkinju“. Jovanović se žalila na više adresa, ali je iz prosvetne inspekcije stigao odgovor da je sve urađeno po zakonu. Uputila je i prigovor na odluku komisije koja je izabrala drugu kandidatkinju, a direktoru škole danas ističe rok da se o toj žalbi izjasni. Jovanović je rekla i da ima podršku 120 članova kolektiva, od ukupno 140 koliko ih je zaposleno u toj školi. S druge strane, direktor ETŠ „Nikola Tesla“ Branko Subotić u izjavi za Danas negira da je na njega vršen pritisak iz Ministarstva da zaposli Milicu Kovačević. Jedini pritisak koji trpi je „od sindikata koji je za danas najavio protest 20 metara od porodilišta i to u vreme kada će 900 đaka biti na času“. – Jelena Jovanović je zaboravila da kaže da je Milica Kovačević devet meseci pre nje primljena takođe na određeno vreme i da je već radila u biblioteci. U našoj školi je praksa da kandidat koji je prvi zasnovao radni odnos ima prednost ako se ukaže slobodno mesto. Mi smo raspisali konkurse na određeno vreme za četiri radna mesta, ali smo zaboravili da kolega koji predaje filozofiju odlazi i da nam je i za to mesto potrebna zamena. Kako je neposredno pre toga stupio na snagu novi zakon, po kome je prijem u radni odnos u nadležnosti komisije, odlučio sam da prvi konkurs poništim i da raspišem novi za svih pet radnih mesta – kaže Subotić. On navodi da je time sebe ličio prava da odlučuje o prijemu u radni odnos, kako bi svih pet kandidata imali ravnopravne uslove i da niko ne bi bio oštećen. Direktor negira i navode da je promenio komisiju. Tvrdi da su se dva člana povukla iz moralnih razloga, odnosno da su molili da budu izuzeti jer su sa jednom kandidatkinjom u prijateljskim odnosima. On smatra da je komisija postupila po zakonu, te će takav biti i njegov odgovor na žalbu koju je podnela Jelena Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari