Istoričarka Dubravka Stojanović dobitnica je nagrade „Osvajanje slobode“ Fonda „Maja Maršićević Tasić“, koja joj je juče uručena. Ova nagrada dodeljuje se „ženi koja se svojim delovanjem zalaže za afirmaciju principa ljudskih prava, pravne države, demokratije i tolerancije u društvu i to na dan kada su građani svojim glasovima smenili režim Slobodana Miloševića“.

Iako izgleda kao da se istorija na ovim prostorima neprestano ponavlja, Dubravka Stojanović je jednom prilikom izjavila da joj najviše smeta da se ona doživljava kao fatum, već da treba sagledavati njene uzročno-posledične veze, izvlačeći iz njih pouke, a ponekad tu nešto i predvideti. Upravo baveći se istorijom, ona je došla do takvog predviđanja u vezi sa pomenutim događajem smene režima Slobodana Miloševića i onoga što se nakon te smene odigralo, koje bi samo neupućenima izgledalo kao proročanstvo.

Taj trenutak nije iskorišćen da se postavi pitanje i daju odgovori na učešće Srbije u zločinima devedesetih, što je dovelo do toga da demokratske snage u Srbiji „počnu da dele odgovornost za budućnost demokratskog eksperimenta u Srbiji“. „Za njegov eventualni krah neće biti odgovorni samo radikali, već i vladajuće stranke koje nisu napravile jasnu granicu između političkih koncepata, pa čak i, ako hoćete, između elementarnog pitanja dobra i zla“, istakla je u jednom intervjuu Dubravka Stojanović.

Tome da se ovde slabo ili gotovo uopšte ne uči iz istorijskih činjenica doprinose i udžbenici istorije koji se povode za neprestanim revizijama ili se usklađuju sa političkim potrebama. Upravo interpretacija istorije u novim udžbenicima jedno je od pitanja kojim se bavi Dubravka Stojanović.

Dubravka Stojanović rođena je 15. februara 1963. godine u Beogradu. Vanredna je profesorka na katedri za Opštu savremenu istoriju na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Bavi se pitanjem demokratije u Srbiji i na Balkanu krajem 19. i početkom 20. veka, društvenom istorijom, procesima modernizacije, istorijom žena u Srbiji. Njena knjiga „Kaldrma i asfalt“ o urbanizaciji i evropeizaciji Beograda s kraja 19. i početka 20. veka, bila je pravi bestseler. Sličnu popularnost doživela je i naredna knjiga „Ulje na vodi: Ogledi iz istorije sadašnjosti Srbije“. Poslednja objavljena knjiga „Noga u vratima“, izašla he u kultnoj Biblioteci XX vek. Njen osnivač i urednik Ivan Čolović suprug je Dubravke Stojanović. Imaju ćerku Anu. Stojanovićeva je i dobitnica Nagrade grada Beograda, kao i Nagrade za mir Centra za mir i razvoj demokratije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari