Mač, njegova istorija, simbolika ali i uticaj na osvajačke pohode i narode u srednjem veku, bila je tema zanimljivog predavanja arheologa mr Marka Aleksića koje je održano u sredu u organizaciji i prostorijama Narodne biblioteke Ilija M. Petrović u Požarevcu.

– Mač uopšte kao predmet jedne materijalne kulture ima duboku simboliku u ljudskoj tradiciji. Od najstarijih epova mač je glavni atribut junaka i oružje kojim se može napraviti podvig. Čak i danas kada projektujemo budućnost kroz naučnu fantastiku, čak i tu, postoji mesto za mač. Takođe, jedinstven primer u ljudskoj tradiciji, jeste i da mačevi nose vlastita imena. Mač je oružje koje je ostavilo najdublji trag u osvajačkim poduhvatima gotovo svih naroda. Kovači srednjeg veka primenjivali su specijalne tehnologije izrade karakteristične za određene regione u Evropi i čak su postajali slavni zahvaljujući kvalitetu svojih proizvoda – kaže mr Aleksić.

Marko Aleksić autor autor je knjige Srednjevekovni mačevi u jugoistočnoj Evropi, štampane na engleskom jeziku, a trenutno se nalazi na doktorskim studijama. Priča o maču je neiscrpna tema, te je zagrebana samo njena površina, a brojni posetioci uživali su u još jednom atraktivnom dešavanju u organizaciji biblioteke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari