Partizanova fudbalska generacija 2008/09 velikim slovima upisala se u klupsku istoriju crno-belih. Pobedom nad Sevojnom u finalu Lav kupa – 3:0 (0:0) ekipa iz Humske je posle titule šampiona odbranila i trofej u najmasovnijem domaćem takmičenju, pa će ostati upamćena kao prva koja je osvojila dve duple krune zaredom.

 

Partizan – Sevojno 3:0 (0:0)

Đorđević 61, Stevanović 86, Petrović 90.

Stadion: Partizana. Gledalaca: 13.434. Sudija: Milorad Mažić (Vrbas) Žuti kartoni: Bulatović (Sevojno). Crveni kartoni: Bulatović (Sevojno).

PARTIZAN: M. Božović, Stevanović, Obradović, Đorđević, Gavrančić, Fejsa, Tomić, Moreira, Ljajić (od 69 Vujović), Vašington (od 46 Bogunović), Diara (od 89 Petrović)

SEVOJNO: Nikolić, Kamberović, Branković, Bulatović, Janković, Raković (od 75 Stanković), Virić (od 62 Radosavljević), Jovičić, Pavićević, Goločevac, Vujović.

 

Poslednjih 60 minuta te misije trebalo bi, međutim, brzo zaboraviti. Sat vremena je „parni valjak“ proklizavao pred hermetički zatvorenim šesnaestercem defanzivnih gostiju, mučio protivnika, loptu i gledaoce, mlakim i lako čitljivim pokušajima da otvori mrežu senzacionalnog aktera završnice. Pucali su Moreira, Tomić, Ljajić, Gavrančić, Fejsa i ostali od želje da nadmaše sve prethodnike i zadaju domaći naslednicima, ali sve do poslednjih pola sata meča nisu uspevali da „nameste“, (centar)šut, završni pas kroz sredinu, skok igru, povežu linije tima… A onda je kapiten Nenad Đorđević „prešaltovao“ saigrače u treću brzinu. Njegov perfektno izveden slobodni udarac sa dvadesetak metara iskosa (61 minut) bio je signal za potpunu ofanzivu domaćina, koji je tek od tog trenutka pokazao zašto je Partizan već 24 meseca najbolji na ovim prostorima.

I drugi gol ide na dušu iskusnog štopera, jer je njegova ruka nepropisno loptu poslala na prečku, a Ivan Stevanović odbitak sproveo iza leđa golmana (86). Imali su Bogunović, Diara i Moreira posle toga idealne šanse da zaokruže snažnu sezonu crno-belih, ali je to pošlo za nogom Radosavu Petroviću (90). Samo nekoliko desetina sekundi pošto je ušao sa klupe sa rezerve, mladi vezista glavom je, na korner Tomića, postigao prvi pogodak (ako se ne računa autogol protiv Jagodine) od dolaska u Partizan.

I označio početak priprema kvalifikacija za Ligu šampiona, za koje će crno-belima biti potrebna mnogo bolja igra od sinoćnje i nekoliko pravih pojačanja.

Slaviša Jokanović, trener Partizana: Ispunili smo ono što smo letos obećali, odbranili duplu krunu, i pokazali da smo najbolji u zemlji. Mada je ovih 3:0 možda neadekvatno velika kazna za Sevojno. „Grobari“ idite u subotu u Pionir, mislim da ste potrebniji našim košarkašima. Nama ste pomogli da osvojimo sve što se moglo, budite sad uz naše košarkaše.

Ljubiša Stamenković, trener Sevojna: Veoma smo počastvovani što smo bili deo ovako vrhunskog finala, prekinuli tradiciju sastajanja Partizana i Zvezde u završnici kupa i, iako smo imali najteži put do finala, pokazali da se i u nižim ligama igra dobar fudbal. Čestitam Partizanu na duploj kruni, zaslužili su je, jer su bili najbolji ove sezone.

PETROVIĆ: Uradili smo Što nisu legende kluba

– Kada sam dolazio u Partizan san mi je bio da dam gol Zvezdi u finalu kupa, ali ovu moju sreću ne može da umanji što to sam to uradio protiv Sevojna. U prvoj mojoj sezoni u Partizanu odbranili smo duplu krunu što nije uradila nijedna generacija pre nas, pa čak ni klupske legende kao što su Saša Ilić i Momčilo Vukotić – kaže poslednji strelac na utakmici Radoslav Petrović.

DIARA: Ostajem zbog navijača

– Fasciniran sam i mnogo srećan, ovo je neverovatno. Navijači Partizana kupili su me svojim gestom posle utakmice. Kada neko tako nešto doživi kako drugačije da reaguje, sem da ostajem u Partizanu – prelomio je golgeter crno-belih Lamine Diara, koji je nedeljama najavljivao odlazak ovog leta.

 

Navijači crno-belih napravili dimnu zavesu

Deo prvog poluvremena (period od 29 – 31 minuta) odigran je u nemogućim uslovima, gotovo na ivici regularnosti. Veliki broj baklji zapaljenih na južnoj tribini stvorilo je dimnoj zavesu koja je prekrila ceo stadion, teško se disalo i još teže oči držale otvorenim, ali je sudija Mažić pustio igrače da se pronalaze u magli, a navijače da slute dešavanja na terenu.

 

Pokloni Karadžića

Fudbaleri i stručni štab Partizana nagrađeni su peharom, medaljama i čekom sponzora takmičenja Karlsberg Srbija, na iznos od 81.000 evra, a poklone im je uručio predsednik FSS Tomislav Karadžić.

 

Put crno-belih do finala

1/16 finala: Mladost (A) – PARTIZAN 0:2

1/8 finala: PARTIZAN – Jagodina 4:2

1/4 finala: Hajduk (BG) – PARTIZAN 0:4

1/2 finala: PARTIZAN – Banat 1:0

Finale: PARTIZAN – Sevojno 3:0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari