Rezultati istrage o trošenju 2,7 milijardi dinara (23,68 miliona evra), izdvojenih iz republičkog budžeta za obnovu Kraljeva posle zemljotresa 2010. godine, trebalo bi sutra da budu poznati. Naime, novi gradonačelnik Kraljeva Dragan Jovanović (SNS) pokrenuo je preispitivanje, jer, kako je naglasio, prethodna vlast nije razmatrala izveštaj o šteti, ali i zbog činjenice da su sredstva izdvajana bez prethodnog sagledavanja stanja.

– Ne postoji nikakav dokument Vlade gde je bilo kakav izveštaj o procenjenoj šteti od zemljotresa razmatran i usvojen. To znači da je 2,7 milijardi dinara iz budžeta Srbije dato Kraljevu bez pokrića, kazao je Jovanović. Gradska komisija bi, dakle, trebalo da istraži ovaj slučaj i prikupljene podatke o trošenju novca prosledi nadležnim državnim organima.

Gradonačelnik je, takođe, uporedio cene izgradnje 465 montažnih kuća i temelja za njih, te zaključio da su u „nekim slučajevima temelji bili skuplji od samih kuća“.

– U ugovoru za izgradnju kuća sa ŠPIK ‘Iverca’ iz Ivanjice metar kvadratni je koštao 16.631 dinara, dok u ugovoru sa firmom YU ‘Keops’ iz Kraljeva, koja je radila temelje za montažne kuće, stoji da kvadratni metar temelja košta 20.816 dinara bez PDV-a, naveo je prvi čovek Kraljeva za Danas.

S druge strane, Ivan Jovanović, predsednik kraljevačkog odbora Demokratske stranke i narodni poslanik u Skupštini Srbije, za Danas tvrdnje gradonačelnika ocenjuje kao nastavak retorike SNS iz predizborne kampanje. On je posebno iznenađen, kako kaže, gradonačelnikovim nepoznavanjem problematike, što se ogleda u izjavi o ceni temelja i same kuće.

– Ako je zaista gledao ugovor, gradonačelnik je mogao videti da je „temelj“ samo naziv za sve radove koji su izvođeni od strane konzorcijuma kraljevačkih firmi. To su radovi koji su podrazumevali iskope, temelje, instalacije, stolariju, dimnjake, kupatila, kuhinje, kompletne završne radove i trotoare – objašnjava Ivan Jovanović.

Prema njegovim rečima, posao gradonačelnika nije da vrši istražne radnje, jer za to postoje nadležne državne institucije, koje, ukoliko je zaista bilo malverzacija u poslovima oko zemljotresa, treba to da istraže i procesuiraju. On naglašava da Kraljevo više nije na listi vladinih prioriteta, a kao dokaz za tu tvrdnju navodi odustajanje od projekta „urbane regeneracije“ naselja u Dositejevoj ulici.

– Početkom oktobra, na sastanku predstavnika Vlade i Evropske investicione banke (EIB), ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić rekao je da Vlada više nije zainteresovana za projekat izgradnje 25 stambenih zgrada u kojima živi oko 400 porodica. Reč je o bloku zgrada u Dositejevoj i Jug Bogdanovoj ulici oštećenih u zemljotresu, kao i o rešavanju stambenog problema romskih porodica koje žive u Ulici vojvode Putnika, navodi Jovanović. Prema njegovim rečima, u tri takozvane samačke zgrade u Dositejevoj ulici ljudi žive životom nedostojnim čoveka, suočeni sa ogromnim problemima, „poput godinama neodržavanih zajedničkih prostorija i mokrih čvorova“.

– Projekat koji je pripremila bivša vlada, zajedno sa lokalnom samoupravom, i aplicirala kod Centralne evropske banke i EIB, zahtevao je više od godinu dana pripreme potrebne dokumentacije po strogim procedurama ovih institucija. Oni koji su strpljivo čekali pomoć i učestvovali u pripremi dokumentacije, sada su potpuno iznevereni od lokalne i republičke vlasti – kaže Ivan Jovanović.

Kalanovićeva: Podržavam istragu

Verica Kalanović, ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave, kaže za Danas da podržava ispitivanje eventualnih zloupotreba.

– Smatram da je bogaćenje na nesreći i muci drugih najniži mogući nivo ponašanja i najoštrije ga osuđujem. Ako se dokaže da je takvih zloupotreba bilo, treba ih najoštrije sankcionisati. Dakle, podržavam napore da se svaka vrsta zloupotrebe otkrije i sankcioniše, kaže Kalanovićeva.

Bez revanšizma i lova na veštice

Budući da je iz Srpske napredne stranke, a da je prethodna vlast bila iz Demokratske stranke, gradonačelnik Kraljeva Dragan Jovanović ističe da u odluci da se preispita trošenje državnog novca „nema nikakve političke osnove, kao ni želje za revanšizmom i lovom na veštice“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari