Ivan Videnović: Dragi sugrađani postiđenog Beograda... 1Foto: Aleksandra Ćuk

– Dragi sugrađani, Rusi, Ukrajinci i Belorusi. Dragi sugrađani postiđenog i nikad ovako sičušnog Beograda. Dragi saborci za slobodnu i nezavisnu Srbiju… – pozdravio je danas okupljene na Trgu republike Ivan Videnović, profesor beogradskog univerziteta.

On je rekao da kad kaže „postiđenog Beograda“ onda, u stvari, želi da se pre svega zahvali grupi „Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata“ što već tri meseca, praktično jedini u ovoj zemlji pomažu malobrojnim Srbima da pronađu svoju dušu i iskažu podršku borbi Ukrajine za svoju slobodu, odnosno, da su jedini koji to čine.

– Evo, nakon tri meseca niko drugi se nije usudio da organizuje nijedan drugi skup podrške pravednoj borbi Ukrajine za slobodu. Mi znamo od koga ne možemo da očekujemo podršku, ali razočarani smo i postiđeni što je nismo dobili od onih od kojih smo očekivali da pruže podršku evropskoj Ukrajini. Nakon tri meseca ćutanja, pre dva dana dolazi jedan brutalan napad na gradonačelnika Kijeva Vitalija Klička zbog jedne potpuno upitne i pitanje da li je uopšte istinite izjave. Čoveka, koji dok mi ovde govorimo iskopava ruševine i prebrojava svoje mrtve u predgrađima Kijeva obrušila se lavina kritika od onih od kojih smo očekivali da bi bili naši saborci podršci evropskoj i demokratskoj Ukrajini. Ja na to mogu da kažem: Prijatelju, kada ti ovde u svom Beogradu odeš u Batajnicu i tamo prebrojiš ljude, koji leže tamo, popišeš sva imena, podigneš spomenik i odaš poštu tim ljudima, onda nešto možeš da zameriš Vitaliju Kličku – poručio je Ivan Videnović.

Okupljeni su ga pozdravili aplauzom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari