Ivanka Popović predložena za predsednicu Evropske asocijacije univerziteta, KONUS je nije podržao 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Bivša rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović nije dobila podršku Rektorskog saveta Konferencije univerziteta Srbije (KONUS) za kandidata za predsednika Evropske asocijacije univerziteta (EUA).

Prema saznanjima Danasa, nju su za ovu važnu funkciju predložile austrijska, mađarska i slovenačka rektorska konferencija, ali to nije bilo dovoljno da iza Popović stane njena matična rektorska konferencija.

O samom ishodu glasanja na Rektorskom savetu KONUS-a više članova tog tela nije želelo da govori za Danas, niti smo u Rektoratu Univerziteta u Beogradu dobili pojašnjenje.

Prema našim saznanjima, kandidatura Ivanke Popović ne zavisi od stava KONUS-a, a očekuje se da nominacije za novog predsednika EUA budu objavljene krajem oktobra.

Glasanje za predsednika će biti u aprilu iduće godine na Generalnoj skupštini EUA.

Inače, profesorka Popović je u vreme dok je bila na čelu Univerziteta u Beograd izabrana u aprilu 2021. za člana Izvršnog odbora EUA za period od 2021. do 2025. godine.

Evropska asocijacija univerziteta je osnovana 2001. godine i čini je više od 800 univerziteta iz 49 evropskih zemalja.

Članovi asocijacije su evropski univerziteti koji su uključeni u nastavu i istraživanje, nacionalnih udruženja rektora i drugih organizacija aktivnih u oblasti visokog obrazovanja i istraživanja.

EUA igra značajnu ulogu u oblikovanju budućeg evropskog visokog obrazovanja i istraživanja zahvaljujući svom jedinstvenom poznavanju sektora i raznovrsnosti svojih članova. EUA je rezultat spajanja Asocijacije evropskih univerziteta (CRE) i Konfederacija konferencija Evropske unije Rektora, koje je dogovoreno u Salamanki, Španija, 31. marta 2001.

Univerzitet u Beogradu je član EUA kao individualni član i kao deo Konferencije univerzitetâ Srbije (KONUS).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.