Ivošević: U interesu građana je da glasaju protiv promene Ustava, koji Vučić najviše krši 1Foto: Medija centar

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević izjavio je danas da ustavne promene koje se odnose na pravosuđe jesu bolje od važećih, ali, pošto Akt o promeni Ustava, usvojen u Skupštini, sadrži poluge političkog uticaja na pravosudne organe, a naročito na javna tužilaštva, u interesu je građana da izađu na referendum i glasaju protiv ustavnih promena.

Ivošević je za današnji broj lista „Nova“ rekao da građanima nije omogućeno da se „detaljno upoznaju sa njegovim odredbama, kako bi u referendumskom izjašnjavanju izneli vlastito mišljenje, a ne sledili tuđe“.

„Tako bi zaštitili i institucionalnu čast najvišeg predstavničkog tela zemlje, kojem ne priliči da promena Ustava bude sprovedena u skupštinskom sazivu bez opozicije, zbog čega joj je i mandat drastično skraćen“, rekao je Ivošević.

Na pitanje ko najviše krši Ustav u Srbiji, Ivošević je odgovorio da to najčešće radi predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić.

„Umesto da kao šef države brine o njenom jedinstvu i ustrojstvu, on ustavnu podelu vlasti prisvaja pa najavljuje donošenje, noveliranje ili ukidanje zakona – iako je to posao Narodne skupštine, utvrđuje i sprovodi unutrašnju i spoljnju politiku zemlje – iako je to posao Vlade, saopštava ko jeste a ko nije učinilac kažnjivog dela – iako je to posao sudova, umesto tužilaštva i suda ispituje dokaze, kao u slučaju pogibije Stanike Gligorijević na naplatnoj rampi u Doljevcu, nakon čega su sa snimka nesreće nestala dva minuta ključna za identifikaciju vinovnika nesreće“, rekao je Ivošević.

Ivošević je kazao i da se „obavljajući privatno – pravnu funkciju predsednika političke stranke (kao udruženja građana) Vučić udobno smestio u sukob interesa koji je zabranjen članom 6 stav 1 i članom 115 Ustava“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari