Iz Društva arhitekata Novog Sada poručuju da se nova zgrada "Hajata" ne može graditi u Futoškom parku 1Foto: Grad Novi Sad

Iz Društva arhitekata Novog Sada upozoravaju da će prilikom pretvaranja bivšeg hotela „Park“ u  kompleks „Hyat Regency Novi Sad“ biti izgrađena cela jedna nova zgrada na mestu koje je u katastru upisano kao javni park.

„U prezentaciji ovog projekta se pod rekonstrukcijom i dogradnjom verovatno mislilo i na dogradnju celog jednog novog krila hotela, sa oko 10 etaža, koje će kapacitete hotela uvećati za oko 30 odsto. Parcela 7530/1 K.O. Novi Sad I, veličine 99312 m2, na kojoj se planira dogradnja trećeg krila hotela, u Katastru nepokretnosti je upisana kao javni park. Park je stavljen pod zaštitu rešenjem o prethodnoj zaštiti ‘Futoškog parka’ kao prirodno dobro III kategorije“, navode u DaNS-u.

Uputili su i apel kolegama koje su uključene u poslove projektovanja i modelovanja ovakvih objekata da se služe istinitim i realnim prikazima iz okruženja i prostora u kome projektuju.

Javnost je upoznata sa projektom na kojem se vidi hotel okružen drvećem, no u stvarnosti tu su okolne zgrade i bazen.

„Ovakvim prikazom ‘ogromne šume’ oko budućeg hotela, briše se postojanje celokupnog kompleksa bazena ‘Sajmište’, kompleks dečije bolnice, Stomatološki fakultet, kao da oni ne postoje. Cilj našeg posla (urbanističkog, arhitektonskog, dizajnerskog) je da radimo stručno, odgovorno i sa istinitim i transparentnim informacijama, i to je najmanje što od naših kolega i očekujemo“, naveli su u DaNS-u.

Iz Društva arhitekata Novog Sada poručuju da se nova zgrada "Hajata" ne može graditi u Futoškom parku 2
Foto: Grad Novi Sad

No važeći Plan detaljne regulacije Futoškog parka kaže da se uz zapadni deo hotela „Park“ planira dogradnja objekta prizemne garaže sa 22 parking mesta, sa ravnim krovom i oblikovanim uklapanjem objekta garaže sa objektom hotela.

U istočnom delu iznad glavnog ulaza planira se dogradnja nadstrešnice, u dva nivoa sa ravnim krovom. Po tom Planu slobodne površine oko kompleksa, kao i parking prostore, potrebno je dodatno ozeleniti, da će uređenju doprineti postavljanje urbanog mobilijara i slično.

„Ali nigde se ne spominje dogradnja celog jednog krila hotela, koje će biti izgrađeno na mestu dela parkinga i dela postojećeg parka, koji je jedan od poslednje očuvanih i zelenih parkova u gradu. Da li postoji neka druga planska dokumentacija po kojoj će ovakve intervencije i dogradnja hotela biti realizovane? Zašto nije javnost o ovakvom planu bila blagovremeno informisana i omogućeno joj da iskaže svoje mišljenje ili neslaganje? Hotel je trebao da ostane takav kakav jeste uz minimalne intervencije i maksimalno ozeljenajvanje, jer je u jednom od najlepših parkova u gradu. Pa i gosti koji dođu će očekivati da budu okruženi parkom“, rekla je Ana Ferik-Ivanovič, predsednica Društva arhitekata Novog Sada.

Kako nastavlja, izmene planskih dokumentacija su uvek manje vidljive za građane i boji se da bi se to moglo dogoditi i u ovoj priči.

“Upravo izmenama planskih dokumentacija u Novom Sadu je u poslednjih pet godina nestalo sedam parkova. Na njihovim mestima su sada stambeni kompleksi. Sudeći po ovom idejnom rešenju koje je predstavljeno, zbog gradnje novog objekata nestaće do 10 odsto Futoškog parka”, dodaje naša sagovornica.

Iz Društva arhitekata Novog Sada poručuju da se nova zgrada "Hajata" ne može graditi u Futoškom parku 3
Foto: Grad Novi Sad

Ona pojašnjava da nije protiv projekta novog hotela i razvoja hotelijerstva, ali da treba da se gradi tamo gde je to dozvoljeno. Kao jedinog krivca vidi Grad Novi Sad, „jer investitori rade ono što im gradski čelnici dozvole“. Veoma je važno kako napominje, stati protiv izmene Plana, ako do toga dođe.

“U parkovima je izgradnja bilo kakvih objekata zabranjena. A ako jednom dozvolite da se gradi u parku, više nećete moći to da zaustavite, stizaće i drugi slični zahtevi“, nastavlja Ferik-Ivanovič.

Ova investicija je vredna 107 miliona evra, a čitav posao bi trebao biti gotov do 2026. godine. Radove izvodi „Inobačka“, koja je i investitor projekta, dok će menadžmentom hotela rukovoditi  „Hyatt International Group“.

„Ono što je do sad poznato jeste da će se prostor oko sadašnjeg hotela potpuno ozeleniti, postojeća vegetacija u Futoškom parku će biti obnovljena i osvežena kako bi se povećala emisija kiseonika u gradu, a drvo ginko biloba, koja je pod zaštitom, biće centralno mesto ovog novog projekta i njegov zaštitni znak. Posebna pažnja pridaće se i očuvanju banjskog dela i SPA centra, kako bi on ostao autentičan i u duhu Jodne banje, koja se nalazi u neposrednoj blizini hotela u Futoškom parku i jedan je od zaštitnih znakova Grada Novog Sada još iz 19. veka“, rekli su ranije iz „Inobačke“.

U budućem kompleksu“Hyatt International Group“ treba da bude uposleno 250 ljudi iz sektora hotelijerstva.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari