Iz SSP optužili gradonačelnika Bora za zastrašivanje profesorke Tehničkog fakulteta nakon njenih izjava o zagađenosti vazduha 1Foto: J. B. K.

Predsednica Gradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) u Boru Irena Živković optužila je danas gradonačelnika Bora Aleksandra Milikića za zastrašivanje profesorke Tehničkog fakulteta Snežane Šerbule, šefice Katedre za zaštitu životne sredine, nakon njenih izjava o zagađenosti vazduha u tom gradu.

U otvorenom pismu gradonačelniku, Irena Živković navela je da želi da podrži i pokuša da odbrani „jednu od retkih stručnih ljudi u Boru koja ne želi da ćuti o bukvalnom trovanju građana Bora i o kršenju zakona Republike Srbije od strane Srpske napredne stranke, a u korist profita“ onih koji će biti poznati kad državne institucije budu slobodne da sprovode zakon.

Navodeći da je Milikić, kao vid zastrašivanja, podneo krivičnu prijavu protiv profesorke Šerbule zbog „izazivanja panike i nereda“, a zapravo zato što „javno i jasno sme i želi da kaže da u Boru imamo PM čestice koje sadrže ceo periodni sistem elemenata, pa nam sada i radioaktivne čestice fale“ – kako je navela osvrćući se na dokument čija verodostojnost nije potvrđena, a upravo ga je gradonačelnik prezentovao javnosti.

„Vi ste, gradonačelniče, da bi vodili političku borbu sa svojim koalicionim partnerima, SPS-om, pred poslednje izbore, izneli u javnost dokument koji kaže da Ziđin traži od Ministarstva dozvolu za izgradnju malog nuklearnog reaktora. Ukoliko neko treba da odgovara za izazivanje panike, onda ste to baš Vi, jer su se Borani zbog toga uznemirili i uplašili, a zato što znaju da, čak i suprotno zakonima, što Ziđin traži – to Ziđin i dobije“, navela je predsedenica borskog odbora i poslanica SSP.

„Zeleno rudarstvo“ se u javnosti zove to što prevoze rudu u otvorenim kamionima, pa praškasta materija leti okolo i dovodi do javno iznetih analiza Instituta za rudarstvo i metalurgiju koje kažu da je u februaru arsen u Boru čak 45 puta preko prosečne godišnje ciljne vrednosti, navela je Irena Živković.

Prema njenim rečima, profesorka je samo iznela naučne činjenice koje pitaju šta znači to „mali nuklearni reaktor“, da li to znači da bi – ako dođe do problema – ovde bio mali Černobilj, a ne veliki kao u Ukrajini.

Gradonačelnik, kako je zaključila, pokušava krivičnom prijavom protiv profesorke da zastraši „retke kojima čast i struka nalažu da odbiju da se boje“, a istovremeno sa sebe skida „odgovornost za izneto koje nije potvrđeno i za koje Ziđin kaže da se nije desilo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari