Irački premijer Nuri al Maliki stigao je juče u trodnevnu posetu Siriju, prvu otkako je na toj funkciji. Pored njega, u delegaciji su još i ministri unutrašnjih poslova, trgovine, naftnih i vodnih resursa. Očekuje se da će se irački zvaničnici sastati sa sirijskim predsednikom Bašarom Asadom, njegovim zamenikom Farukom Šarom, kao i premijerom Nadžuom Otrijem.

Irački premijer Nuri al Maliki stigao je juče u trodnevnu posetu Siriju, prvu otkako je na toj funkciji. Pored njega, u delegaciji su još i ministri unutrašnjih poslova, trgovine, naftnih i vodnih resursa. Očekuje se da će se irački zvaničnici sastati sa sirijskim predsednikom Bašarom Asadom, njegovim zamenikom Farukom Šarom, kao i premijerom Nadžuom Otrijem. Kako je najavljeno, najviše pažnje biće posvećeno pograničnim problemima koje potresaju te dve države. „Ova poseta predstavlja deo naših napora da se unaprede bezbednosni, ekonomski i politički odnosi sa susednim državama“, izjavio je irački premijer.
Ankara – Parlament Turske održao je juče prvu rundu glasanja za predsednika zemlje, a ministar inostranih poslova Abdulah Gul, koji promoviše harmoniju među zavađenim liderima zemlje nakon nekoliko meseci političke krize, nije dobio podršku dve trećine poslanika. Očekivalo se da se ministar inostranih poslova, pobožni musliman, sledeće nedelje pojavi kao pobednik, mesecima nakon što je sekularni establišment zemlje uz pomoć vojske blokirao njegovu kandidaturu zbog straha da će Gul iskoristiti svoju poziciju da oslabi zvanični nereligiozni status države. Iako je veliko protivljenje opozicije Gul će verovatno odneti pobedu u trećoj rundi glasanja 28. avgusta.
Montebelo – Američki predsednik Džordž Buš juče se u Montebelu, u Kvebeku, sastao sa kanadskim premijerom Stivenom Harperom i meksičkim šefom države Felipeom Kalderonom. Lideri tri zemlje se od 2005. sastaju jednom godišnje, u okviru Partnerstva za bezbednost i prosperitet, čiji je cilj jačanje saradnje država Severne Amerike. Na dvodnevnom skupu će biti reči o održivoj energiji, bezbednosti granica, tržištu, bezbednom korišćenju igračaka i ostalih proizvoda proizvedenih u Kini.
Kabul – Nemačka državljanka Kristina Majer (31) oteta u subotu u Kabulu, oslobođena je juče u akciji policije, saopštila je avganistanska policija. „Ministar unutrašnjih poslova i šef obaveštajne službe bili su uključeni u operaciju i oteta žena je oslobođena“, rekao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Avganistana Zamaraj Bašari. Navode o oslobađanju otete Nemice potvrdio je i jedan policijski zvaničnik uključen u operaciju oslobađanja, koji je dodao i da je „četvoro terorista uhapšeno“ u akciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari