Direktor američke Centralne obaveštajne službe (CIA) Majkl Hajden izjavio je da je Al Kaida u suštini poražena u Iraku i Saudijskoj Arabiji, a da je na ostalim poprištima borbe u fazi odbrane. Ove izjave Hajdena, koje dopisnici ocenjuju kao neobično optimistične, usledile su posle manje od godinu dana od kada je CIA upozorila da se Al Kaida oporavlja.

Direktor američke Centralne obaveštajne službe (CIA) Majkl Hajden izjavio je da je Al Kaida u suštini poražena u Iraku i Saudijskoj Arabiji, a da je na ostalim poprištima borbe u fazi odbrane. Ove izjave Hajdena, koje dopisnici ocenjuju kao neobično optimistične, usledile su posle manje od godinu dana od kada je CIA upozorila da se Al Kaida oporavlja. On je takođe za Vašington post rekao da su se uspesi američkih antiterorističkih organizacija proširili do granice Avganistana i Pakistana. Veruje se da se vođa Al Kaide Osama bin Laden krije u ovom području. „U suštini, dosta smo napredovali. Blizu smo strateškog poraza Al Kaide u Iraku i Saudijskoj Arabiji, što globalno unazađuje terorističku organizaciju“, izjavio je direktor CIA. Hajden je istakao da hapšenje i likvidacija Bina Ladena i njegovog zamenika Ajmana al Zavahirija i dalje predstavlja prioritet. „Napori da se ključni članovi Al Kaide uhapse i likvidiraju, čak i u njihovom najsigurnijem utočištu duž granice Avganistana i Pakistana, nastavljaju se, što terorističku organizaciju izbacuje iz koloseka“, dodao je on.
Katmandu – Demonstranti, koji su slavili ukidanje viševekovne monarhije u Nepalu sukobili su se s policijom u blizini kraljevske palate u prestonici Katmandu. Oni su uzvikivali slogane protiv kralja, bacali kamenje na policiju i pokušali da napadnu palatu. Najmanje 25 ljudi je povređeno kada je policija pendrecima primorala masu na povlačenje. Neredi su izbili u četvrtak u večernjim časovima, kada je više stotina demonstranata pokušalo da postavi zastavu Nepala na statuu bivšeg kralja. Policija je bila primorana da spreči demonstrante, koji su uzvikivali: „Živeo Nepal!“, da dođu do palate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari