Iračka vlada saopštila je juče da je postigla sporazum s pokretom radikalnog šiitskog sveštenika Moktada al Sadra o okončanju višenedeljnih sukoba u istočnom Bagdadu. „Premijer Nuri al Maliki odobrio je sporazum“, saopštio je portparol iračke vlade Ali al Dabag i istakao da vlada poziva sve strane uključene u sukob da se obavežu na dogovor i ispolje uzdržanost.

Iračka vlada saopštila je juče da je postigla sporazum s pokretom radikalnog šiitskog sveštenika Moktada al Sadra o okončanju višenedeljnih sukoba u istočnom Bagdadu. „Premijer Nuri al Maliki odobrio je sporazum“, saopštio je portparol iračke vlade Ali al Dabag i istakao da vlada poziva sve strane uključene u sukob da se obavežu na dogovor i ispolje uzdržanost. Procenjuje se da je u nedavnim sukobima poginulo nekoliko stotina ljudi, a zarobljeno je dva miliona stanovnika grada Sadr u zoni sukoba, zbog čega su humanitarne organizacije upozorile na moguće izbijanje humanitarne krize.
Berlin – Vodeći nemački konzervativci kritikovali su juče ministra inostranih poslova Franka Valtera Štajnmajera zbog odbijanja da se sastane s tibetanskim duhovnim liderom u egzilu dalaj- lamom. Dalajž lama, koga kineske vlasti tretiraju kao secesionistu, sledeće sedmice doći će u četvorodnevnu posetu Nemačkoj. Najavljeno je da će tibetanski duhovnik održati govor ispred Brandenrburške kapije. „Ministar Štajnmajer želeći da ostavi utisak na Kinu rizikuje da svetska javnost stekne utisak da pitanje ljudskih prava nije glavna tema za nemačku vladu“, izjavio je Roland Koh iz Hrišćansko-demokratske unije (CDU), prenose nemački mediji. Lider bavarske Hrišćanko-socijalne unije Ervin Hubner kaže da je očekivao više hrabrosti od Štajnmajera. Štajnmajer i nemački kancelar Angela Merkel više puta su se u poslednjih nekoliko godina sukobljavali oko politike prema Kini, Rusiji i Siriji.
Pretorija – Lider opozicije u Zimbabveu Morgan Cvangiraji najavio je da će se uskoro vratiti u zemlju i da će osporiti rezultate predsedničkih izbora, ali da će učestvovati u drugom krugu izbora. On je novinarima u Južnoj Africi rekao da bi njegove pristalice osećale da su „izdane“ ako se ne bi, u drugom krugu izbora, suočio sa dosadašnjim predsednikom Robertom Mugabeom. Predstavnici opozicije u Zimbabveu i organizacija za zaštitu ljudskih prava optužile su Mugabea da je odgovoran za nasilje protiv pristalica opozicije posle prvog kruga izbora 29. marta, zbog čega su Cvangiraji i članovi opozicije morali da napuste zemlju. Posmatrači dovode u pitanje drugi krug izbora budući da opozicija nije bila u situaciji da, zbog pretnji i napada, slobodno učestvuje u predizbornoj kampanji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari