Istražitelj EU Đovani Fava saopštio je juče da ima dokaze koju upućuju da je ukrajinsku aerodromsku pistu koristila CIA u okviru svog programa hapšenja i ispitivanja osumnjičenih terorista. Fava je izjavio da je razmatrao mogućnost da je CIA koristila vojna postrojenja u bazi u Ukrajini na granici s Poljskom.

Istražitelj EU Đovani Fava saopštio je juče da ima dokaze koju upućuju da je ukrajinsku aerodromsku pistu koristila CIA u okviru svog programa hapšenja i ispitivanja osumnjičenih terorista. Fava je izjavio da je razmatrao mogućnost da je CIA koristila vojna postrojenja u bazi u Ukrajini na granici s Poljskom. Fava, koji je italijanski član Evropskog parlamenta, izradio je izveštaj prošle godine u kojem identifikuje više od 1.000 tajnih aviona CIA koji su sletali na evropsku teritoriju od 2001. Fava i njegov kolega italijanski poslanik u EU Đulijeto Kisa navode da postoji tajni dokument ukrajinske vlade, koja je pet puta ovlastila sletanje aviona CIA u avgustu 2005. Andrej Lisenko, portparol ukrajinskog Ministarstva pravde, izjavio je da „prema informacijama koje poseduje“ nijedan takav avion CIA nije ušao u vazdušni prostor Ukrajine.
Teheran – Nekadašnji glavni iranski pregovarač Husein Musavian osumnjičen je da je odavao poverljive državne informacije strancima, uključujući i britansku ambasadu, saopštio je juče iranski ministar za informisanje Golam Husein Moseni Ejehi. Ipak, i dalje je nejasno da li je protiv njega pokrenuta zvanična optužnica. Musavian je u maju već bio u kratkom pritvoru zbog sumnji da se bavio špijunažom. „Ministarstvo za informisanje smatra Musaviana kriminalcem, ali sudije su ti koji treba da dokažu njegovu krivicu“, ocenio je Ejehi.
Tbilisi – Vanredno stanje, koje je usledilo pošto je policija ugušila proteste opozicije, biće ukinuto u petak, izjavio je predsednik gruzijske skupštine, jer je vlada potpala pod jak pritisak SAD.“Vanredno stanje će biti ukinuto 16. novembra, te ćemo se vratiti normalnom životu“, rekao je juče u parlamentu Nino Burdzanadze, bliski saveznik gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija. SAD i druge zapadnjačke nacije od njega su oštro zahtevale da brzo ukine ovu meru koja je zabranjivala rad nezavisnim televizijama.
Pnom Pen – Kambodžanski premijer Hun Sen naredio je da se bivši premijer države iz vremena Crvenih kmera Kia Sampana avionom prebaci u bolnicu. Članovi Sampanove porodice saopštili su da je bivši premijer možda imao moždani udar. Očekivalo se da će on biti sledeći kome će suditi Tribunal za Crvene kmere osnovan pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija. Sampana je trebalo uskoro da bude uhapšen, čime bi se završio proces hapšenja vrhovnih vođa. Zvaničnici iz Tribunala moraju da odluče da li će ih Sampanovo loše zdravlje primorati da promene plan. Premijer Han Sen je lično pomogao Sampanu pošto je čuo izveštaje da mu je loše. Rekao je da je organizovan avionski prevoz, tako da niko ne može da okrivi vladu ako bivši premijer Crvenih kmera umre.
Lahor – Saradnici pakistanskog opozicionog vođe i nekadašnje zvezde kriketa Imrama Kana saopštili su da je on uhapšen ubrzo posle pojavljivanja na studentskom protestu u Lahoru, gradu na istoku zemlje. Ipak, vlasti u Islamabadu još nisu potvrdile takve navode. Gotovo 200 studenata koji su se okupili na skupu ispred univerzitetskog kompleksa u Lahoru, kako bi apelovali na predsednika Perveza Mušarafa da ukine vanredno stanje u Islamabadu, radosno je dočekalo Kana koji se proteklih dana skrivao od vlasti. Jedan od učesnika protesta Fasal Naim rekao je da je nekoliko muškaraca došlo i odvelo tog opozicionog vođu u obližnju zgradu. Nasim Zuhra, portparol Kanove stranke u Pundžabu, izjavila je da je služba bezbednosti unajmila radikalno nastrojene studente da uhapse Kana koji je, potom, u belom kombiju odvezen u nepoznatom pravcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari