Pre dva i po meseca sandžački muftija Muamer Zukorlić u intervjuu podgoričkoj TV Vijesti rekao je da je „Južni Sandžak ili severni deo Crne Gore nerešeno pitanje Islamske zajednice (IZ)“ i da će novi Ustav IZ BiH „ponuditi“ da Sarajevo bude duhovni centar i crnogorskim muslimanima, kako bi se to pitanje „dogovorno ili na neki drugi način“ rešilo.

S obzirom da sebe smatra čelnikom muslimana celog Sandžaka, „pa i severne Crne Gore“, zagovara rešenja predložena u novom Ustavu IZ BiH „da islamske zajednice u regionu budu sastavni deo jedne IZ sa sedištem u Sarajevu.

Odgovor na ove tvrdnje stigao je, takođe, preko intervjua u sarajevskom listu „Preporod“. Vrhovni poglavar IZ u Crnoj Gori reis Rifat Fejzić sačekao je promene Ustava IZ u BIH jer nije želeo da“ izjavama bilo šta remeti“.

– IZ u Crnoj Gori ima permanentno probleme sa IZ u Srbiji, tačnije sa onim delom Sandžaka u Srbiji koji ne poštuje naše granice. Nastoje praviti paralelne institucije na severnom prostoru naše zajednice, na onom delu Sandžaka koji teritorijalno pripada Crnoj Gori. To je nedopustivo i dozvoljavanje toga dovelo bi do potpunog razbijanja ove IZ, po nacionalnom, regionalnom i svakom drugom faktoru. Ko živi na teritoriji Crne Gore, mora poštovati granice i zakone ove države, a IZ moraju poštovati jedna drugu – rekao je vrhovni poglavar muslimana u Crnoj Gori i ocenio da su u Srbiji jedni zakoni, u Crnoj Gori drugi, „ovde je jedan zakon o verskim slobodama, u Srbiji drugi, tamo ima veronauka u školi ovde nema itd.“.

– Nigde na Balkanu i šire nemate IZ koja se poklapa sa drugom preko državne granice. Jedino IZ u Srbiji ima apetita da se malo proširi, da pređe preko granice, a ja im kažem da prvo reše probleme u svojoj avliji, da pokušaju da dođu do jedinstva. Kada to urade, možemo zajedno raditi za dobrobit muslimana na ovim prostorima – zaključio je reis Fejzić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari