Izabran za direktora dečije ustanove nakon nasilja nad učenikom? 1

Granski sindikat prosvete Nezavisnost zatražio je od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da se „uključi u rešavanje dugogodišnjih problema“ u niškoj Predškolskoj ustanovi Pčelica.

Nastalih zbog, kako se navodi, poslovne politike rukovodstva koja remeti normalno funkcionisanje ustanove, rad zaposlenih i boravak dece. Među priloženim dokumentima, koji bi trebalo da ilustruju ovakve tvrdnje, nalazi se i presuda kojom je aktuelni direktor „Pčelice“ Zoran Jonić osuđen zbog nasilničkog ponašanja prema učeniku Osnovne škole „Čegar“, čiji je direktor bio pre dolaska na čelo „Pčelice“.

Presuda je, inače, doneta pre skoro 14 godina, ali su je nedavno obelodanili ovaj sindikat, kao i  Udruženi pokret slobodnih stanara (UPSS), zatraživši od niške vlasti da zbog nje, kao i „niza drugih postupaka“, uskrati poverenje Joniću. Aktuelni direktor je u razgovoru za Danas negirao ovakve tvrdnje, uz pretnju da će tužiti sve koji „iznose ovakve i druge neistine“, uključujući i medije.

Prema presudi, u koju je naš list imao uvid, Jonić je osuđen jer je „narušavao javni red i mir i ugrozio spokojstvo građana i ličnu sigurnost“ učenika M.S. (12), koga je, kako se između ostalog navodi, „hvatao za uvo i kosu, a potom mu odgurnuo glavu ka zidu, u koji je učenik udario… a udarac o zid odjeknuo“. Incident se dogodio 3. marta 2002. godine, nakon što je Jonić upozorio učenika da „ne priča svašta higijeničarki koja je starija žena“, a dečak to negirao. Postupak je vođen pred Prekršajnim sudom u Nišu, po predlogu niške Policijske uprave, a Jonić je kažnjen  novčanom kaznom od tadašnjih 1.000 dinara, a ukoliko je ne plati zatvorom od 17 dana.

– Daleko je manje važno da li je presuda stara duže od decenije od činjenice da je na čelu jedne dečije ustanove, duže od decenije, čovek koji je, prema toj presudi, dok je bio direktor jedne škole, bio nasilan prema detetu. On je, čak, kasnije postavljen za direktora još veće dečije ustanove, koja brine o više od 6.000 dece u 24 vrtića na teritoriji grada, a u kojima je zaposleno više od 900 radnika- kažu u UPSS-u, dodajući da je Jonić ne samo zbog ovoga, već i niza postupaka na mestu direktora pokazao da „tom značajnom ustanovom ne rukovodi u javnom interesu, kao ni u interesu dece i njihovih roditelja“.

Jonić je negirao ovakve tvrdnje, navodeći da on „nije gurnuo i udario učenika“, i da to na sudu „nije dokazano“.- Da sam stvarno udario dete, i to kao direktor škole, to ne bi mogao da bude prekršaj, već bi se protiv mene vodio krivični postupak, a on nije vođen i ja za to nisam odgovarao- rekao je Jonić za Danas. Kada smo mu kazali da smo imali uvid u presudu Prekršajnog suda, u kojoj s navodi da on to jeste učinio, dobili smo odgovor: To je bilo pre 14 godina. Napište da nemam komentar.

Direktor „Pčelice“ je kategorički negirao i navodne nezakonitoristi i selektivnu primenu zakona, premeštaje radnika, kao i „mobing, zatrašivanje, kažnjavanje i ponižavanje zaposplenih“, koje su navedene u dopisu Nezavisnosti resornom Ministarstvu, koji je potpisao njegov predsednik Tomislav Živadinović.

– Zbog takvih sindikalnih tvrdnji pokrenuo SAM tri sudska postupka, koja su u toku – rekao je on.

Žalba Šabiću

U nastojanju da utvrdi da li je presuda Prekršajnog suda zbog nasilničkog ponašanja Jonića prema učeniku pravosnažna, odnosno da li je i drgostepena odluka Prekršajnog suda  identična, naš list je, po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, niškoj Policijskoj upravi uputio zahtev za dostavljanje podataka iz kaznene evidencije o tom da li je Jonić 2002. godine pravosnažno prekršajno kažnjavan zbog kršenja člana 6. stav 3 Zakona o javnom redu i miru, što je inače navedeno u presudi. Niška PU nam nije dostavila informacije, tražeći da „dopunimo“ zahtev tako što ćemo konkretizovati informaciju koju tražimo. Naš list se žalio Povereniku za informacije od javnog značaja. Prekršajni sud, inače, po zakonu, čuva svoje presude deset godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.