Izabrane sudije koje će odlučiti o zahtevima bivših vođa OVK kojima se sudi u Hagu 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova Ekaterina Trendafilova odredila je sudije koje će odlučiti o zahtevima za ocenu ustavnosti koje su podnele bivše vođe OVK Hašim Tači, Kadri Veselji i Jakup Krasnići, kojima se, zajedno sa Redžepom Seljimijem, u Hagu sudi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Krasnići je podneo zahtev za ocenu ustavnosti na zakonitost optužbi za udruženi zločinački poduhvat, Veselji za osporavanje nadležnosti Specijalizovanih veća Kosova, a Tači za navodno kršenje ljudskih prava.

O ovim zahtevima, koji su podneti 28. februara ove godine, odlučivaće sudije Vidar Stensland, Rumen Nenkov i Romina Inkuti.

Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi uhapšeni su 5. novembra 2020. Godine u Prištini i prebačeni su u haški pritvor, gde se i dalje nalaze.

Optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, a terete se za ubistva, teror i nehumano ponašanje nad stotinama lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Srbi, Romi i Albanci nelojalni OVK.

Izvršena krivična dela počinili su u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu i u severnoj Albaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari