“Izbacuju me iz stana kao da sam kriminalac, a ne vlasnik”: Još jedan pokušaj prinudnog iseljenja Senije Rakićević 1Foto: Jovan Milovanović/Danas

Javni izvršitelj Aleksandar Vulović danas je ponovo nenajavljeno pokušao da iseli Seniju Rakićević (70) uz pomoć policije i bravara iz stana u ulici Kneginje Ljubice u Beogradu, ali su ga u tome sprečili okupljeni građani, među njima članovi porodice Rakićević i njihovi prijatelji, te aktivisti Združene akcije “Krov nad glavom“ i mediji.

Oni su se jutros okupili u stanu Senije Rakićević, zbog sumnje da će izvršitelj Vulović ponovo pokušati prinudno da iseli sedamdesetogodišnjakinju.

Uprkos tome što je sud doneo privremenu meru kojom se zabranjuje raspolaganje spornim stanom, Vulović je pre nešto manje od mesec dana pokušao da izbaci Seniju, a na pitanje aktivista kako može da je izbaci dok sud ne utvrdi činjenice, objasnio je da će samo uvesti poverioce u posed koji dalje neće raspolagati imovinom.

Senija je izjavila za Danas kako je neizvesnost dolaska izvršitelja i policije ono što je užasava i što joj izaziva svakodnevni stres i muku, budući da su do sada dolazili nenajavljeno i da bi bez prisustva i pomoći aktivista „Krova nad glavom“, koji su dežurali skoro svako jutro nedeljama unazad, do sada verovatno već bila izbačena.

“Ja nikakve veze nemam sa ovom gospođom koja je dužnik i koja tvrdi da je vlasnica stana. Imam kupoprodajni ugovor za ovaj stan overen kod notara i svu prateću dokumentaciju, a sada treba da brinem da li će neko doći rano ujutru ili uveče ili bilo kad, i izbaciti me iz stana kao da sam kriminalac, a ne vlasnik“, objasnila je Rakićević.

Danas je pisao o tome kako je Senija Rakićević za dolazak izvršitelja u decembru 2023. godine saznala slučajno, tako što je gledala emisiju Jovane Jeremić na TV Pink, u kojoj su gostovali izvršni dužnik i advokat poverioca koji su, prema njenim rečima, izneli brojne laži o njenom sinu. Tvrdi i da Jovana Jeremić nije pozvala nikoga od porodice Rakićević da gostuje u programu, niti njihove pravne zastupnike.

„Krajnje neobično je to što suprostavljene strane u sudskom postupku, izvršni dužnik i advokat izvršnog poverioca, zajedno optužuju treće lice u postupku, Seniju, na televiziji“, smatra Nada Dragutinović Milićević, advokatica Senije Rakićević i dodaje:

“Već sledećeg dana nakon što me je Senija obavestila o optužbama koje su i poverioc i dužnik izneli o mojoj klijentkinji, obratila sam se pismenim putem gospođi Jeremić sa zahtevom da nas u prvom sledećem terminu pozove kako bih mogla da iznesem argumente i demantujem njihove navode, ali do sada nisam dobila odgovor. A zašto advokat poverioca ide na televiziju da optužuje treće lice u postupku, zajedno sa dužnikom istog tog poverioca, vrlo je nejasno“.

Aleksandar Rakićević, Senijin sin, izjavio je za Danas kako su ga maskirani huligani napali u kafani ispred stana njegove majke još letos i da sumnja da su to isti “batinaši“ koji su prisustvovali prvom pokušaju iseljenja.

“Isti ljudi koji su došli da mi izbacuju majku sa Vulovićem su posle toga pokušali mene da kidnapuju, dok sam bio u kafani. Sedeo sam za stolom kad su mi prišla dvojica, onako, velikih likova koji su počeli da me udaraju. Ja sam uspeo da se izmaknem i otrčim i zaključam se u toalet kafane, odakle sam zvao policiju“, objasnio je Senijin sin i dodao da je podneo krivičnu prijavu protiv napadača.

Rakićević dodaje i kako je njegov advokat pokušao putem Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja da sazna ko su lica koja su se pojavila kao pratnja izvršitelja Vulovića kako bi pokušali da isele Seniju, ali je izvršitelj odbio taj zahtev. On se pozvao na navode izvršnih poverioca da je Senijin sin fizički napao izvršnog dužnika, što se moglo čuti u emisiji na Pinku, a što Rakićević osporava.

Senija nije dužnik nego „treće lice“

Javni izvršitelj Vulović pokušava od avgusta prošle godine da iseli Seniju Rakićević iz stana koji je uredno kupila 2022. godine i za šta ima dokaze, koji su dati na uvid Danasu. Kako tvrde aktivisti iz “Krova“, Senija u izvršnom postupku nije dužnik, već treće lice, a problem je nastao onda kada se, nakon što je Senija kupila stan, pojavila osoba koja jeste dužnik u izvršnom postupku, a koja je navodno kupila stan pre 13 godina i za sve to vreme nije ni ulazila u njega. Dug navodne prošle vlasnice, kako je pisao Danas, a kako tvrde i aktivisti, nastao je tako što je pozajmila 57 miliona dinara, sa rokom vraćanja od 10 dana, na osnovu menice.

Autor je polaznik Danasove škole novinarstva.

Projekat „Danasova škola novinarstva“ je sufinasiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

“Izbacuju me iz stana kao da sam kriminalac, a ne vlasnik”: Još jedan pokušaj prinudnog iseljenja Senije Rakićević 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari