"Nikom ništa ne dugujemo, a hoće da nam uzmu stanove": Izvršitelj bi da ljudima oduzme nekretnine zbog duga građevinskog investitora 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Nakon neuspelog pokušaja popisa stanova u zgradi u Južnom bulavaru na broju 90, javna izvršiteljka Svetlana Manić i danas je pokušala uz asistenciju policije da uđe u zgradu, ali su ih stanari uz pomoć komšija i udruženja Krov nad glavom sprečili u tome.

Vlasnici desetak stanova strahuju da će ostati bez svoje imovine, tvrde – ni krivi ni dužni, zbog falsifikovanih potpisa na osnovu koji je pre desetak godina stavljena hipoteka na njihovu zgradu.

Svetlana Manić, javna izvršiteljka, tvrdi da postupa po rešenju suda.

„U konkretnom predmetu sud je odredio popis stanova kao vanknjižne imovine radi namirenja novčanog potraživanja. Javni izvršitelj postupa po rešenju suda. Osnovna nadležnost javnog izvršitelja je sprovođenje izvršenja i on je dužan da postupa po rešenju suda. Današnji sastanak za popis nepokretnosti nije održan, jer nisu bili ispunjeni uslovi. Javni izvršitelj nikog ne iseljava i to nije određeno rešenjem suda“, ističe ona u pisanom odgovoru Danasu.

U junu je izvršiteljka izjavila da se sa kamatama radi o dugu od oko 250 miliona dinara, što je nešto više od dva miliona evra.

Stanari, s druge strane, strahuju da kada se popišu stanovi sledeći korak je njihova prodaja i iseljavanje.

Nenad Aleksandrović, vlasnik jednog od deset stanova koji treba da budu popisani, od ukupno dvadesetak u zgradi, ističe da su oni još 2014. godine podneli tužbu zbog falsifikovanja založnih izjava prilikom podizanja kredita firme Geon konstrakšn koja je u međuvremenu ušla u likvidaciju, ali sud još nije presudio.

„Šest stanara je dalo izjavu da nisu dali potpis na založne izjave za hipoteku od 1,25 miliona evra, za kredit koji je građevinsko preduzeće uzelo od banke. Međutim, to suđenje se razvlači već devet godina.

Sada da nam uzmu stanove, mi znamo da ćemo dobiti na sudu, ali od koga mi posle to da naplatimo. Da smo pogrešili, potpisali te izjave, pa da se kaže da nemamo šta da tražimo. Ali nkom ništa ne dugujemo, a hoće da nam uzmu stanove. To je deset porodica sa 36 dece“, kaže Aleksandrović.

On kaže da je banka u nekom trenutku prodala svoja potraživanja za 60.000 evra, a da sada kupac tog potraživanja hoće da naplati dva miliona preko izvršitelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari