Izbori bez nasilja - realno ili ne? 1

Kampanja za izbore 3. aprila ulazi u završnicu.

Drugačija od svih u poslednjih dvadeset godina. Ruska agresija na Ukrajinu je potpuno zauzela medijski ali i društveni prostor i bacila u senku predizborne aktivnosti učesnika u aktuelnoj političkoj utakmici.

Strahote rata su opet pred našim očima.

Tenzije, pometnja, neizvesnost i strahovi koje on donosi postaju dodatni okidač za nasilje prema ženama ne samo na područjima na kojim se ratuje, već mnogo šire.

Rat nikad ženama nije bio brat. Tako je i danas.

Izbori bez nasilja - realno ili ne? 2

U takvim okolnostima Akademija ženskog liderstva pokrenula je kampanju Izbori bez nasilja.

Zadatak je da se što više žena angažovanih na izborima informiše i uključi u prikupljanje podataka o nasilju prema kandidatkinjama, aktivistkinjama političkih organizacija, ženama angažovanim u izbornoj administraciji ali i građankama koje će glasati.

Po čemu su izbori 2022. važni? U njima će učestvovati najveći broj žena dosad.

Na do sada prihvaćenim listama stranaka i koalicija je više od 1.700 kandidatkinja za poslanice Narodne skupštine.

Zakon garantuje da će se u novom sazivu najvišeg zakonodavnog tela naći više od 100 žena.

S druge strane, atmosfera i podele u društvu nam govore o visokom stepenu rizika za povećanje nasilja prema učesnicama izbornog procesa, pre svega kandidatkinjama i aktivistkinjama, ali i ženama u izbornoj administraciji.

Predizborna atmosfera koja vlada u Srbiji veoma je daleko od demokratske.

Ove nedelje su počele i specijalne emisije u kojima takmaci ukrštaju stavove i poglede na stvarnost u Srbiji.

Izbori bez nasilja - realno ili ne? 3

Doživeli smo da predsednik Narodne skupštine predsednicu Vlade u TV emisiji oslovi sa gospodine.

Društvene mreže su svakodnevno pune različitih gnusnih, seksističkih i mizoginih komentara.

Žene su i dosad trčale neravnopravnu izbornu trku.

 

Za razliku od svojih muških kolega one moraju da se nose sa rodno zasnovanim nasiljem, pritiscima i različitim vrstama uznemiravanja.

U Akademiji ženskog liderstva postoji uverenje da se kampanjom može uticati da se nasilje prema ženama u izborima smanji, a ono koje se dogodi bude prijavljeno i/ili dokumentovano.

Da bismo u budućnosti kandidatkinjama omogućili ravnopravniju kampanju potrebno je da se danas o slučajevima nasilja prikupe podaci.

Tim Akademije će prikupiti i analizirati podatake o psihološkom (verbalnom), fizičkom, seksualnom uznemiravanju i nasilju kao i različitim vrstama pritiska, ucena, uznemiravanja kako u javnosti tako i unutar političkih organizacija.

 

Naročito malo se zna o nasilju unutar stranaka, a sigurni je da i ono postoji.

Zato, uključite se, zabeležite i pošaljite svaki primer nasilja kome svedočite ili koji ste doživele tokom kampanje, na dan izbora ili neposredno nakon njih.

Možete ostati anonimne, ukoliko to želite. Prijavu pošaljite posredstvom veb-sajta www.liderke.org, na mail adresu prijavinasiljeŽliderke.org ili na Viber broj +381 61 309 3880.

Na kraju, kad se izbori završe, prikupljeni podaci biće pretočeni u preporuke usmerene na sistemsku zaštitu žena angažovanih u politici i na javnim poslovima.

Tako će se doprineti stvaranju uslova za njihovo ravnopravnije učešće u izbornom procesu na sledećim izborima. Biće to jedan važan korak ka boljem društvu, ne samo za žene, nego za sve nas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari