Izbori za Studentski parlament: Da li će drugi fakulteti pratiti primer FPN-a? 1Foto: Jovana Stanković/ Danas

Izbori za Studentski parlament Fakulteta političkih nauka (FPN), održani pre nekoliko dana, privukli su pažnju javnosti jer posle četiri godine organizacija koja je povezivana sa Srpskom naprednom strankom nema većinu mandata.

Na velikom broju fakulteta Univerziteta u Beogradu uskoro se održavaju izbori za studentske parlamente i stavovi studenata su različiti, ali se ipak u javnosti postavlja pitanje hoće li tamo gde je većina povezana sa vlašću “okupirala” pozicije u studentskim telima, ovi izbori doneti iste promene koje su se desile na FPN.

Evropski studentski forum je organizacija na FPN-u koja je imala većinu mandata u parlamentu fakulteta zato što je na prethodnim izborima bila jedina lista, vladalo je jednostranačje.

Nezadovoljni studenti su u sredu u rekordnoj izlaznosti izglasali protivničku koaliciju organizacija Demokratska organizacija studenata (DEMOS) i Unija studenata socijalnog rada (USSR).

Slučaj sličan Fakultetu političkih nauka ima i Pravni fakultet, godinama je jedna lista bila kandidovana na izborima za Studentski parlament.

Ipak, studenti Pravnog navode da je situacija znatno bolja nego na FPN-u.

Na novim izborima za Studentski parlament, koji su juče održani, kandidovane su dve liste: Jedinstvena lista, koja je godinama unazad u parlamentu, i Studentski pokret Pravnog fakulteta, a prema informacijama koje je više studenata podelilo sinoć na društvenim mrežama većinu je dobio Studentski pokret.

Od studenata Pravnog fakulteta smo saznali da se retko kad neko usprotivio Jedinstvenoj listi, iz raznih razloga, te da do ovih izbora nije bilo organizacija koje bi došle i rekle da će srušiti ovu listu.

Ranijih godina, u samom parlamentu je bilo dosta nesuglasica, koje su uglavnom proizilazile zbog organizovanja žurki i seminara, ali bi se našao kompromis i na kraju bi sve organizacije uključene u koaliciju Jedinstvene liste izašle zajedno na izbore.

Politički uplit u rad parlamenta na Pravnom fakultetu gotovo da ne postoji zbog čvrste volje predstavnika studenata, tvrde naši sagovornici.

– Stranke i vlasti i opozicije pokušavaju da se umešaju u rad Studentskog parlamenta, ali su organizacije u parlamentu to zaista zaobišle. Naravno, imamo profesore koji su uz vlast i one koji su uz opoziciju, ali na samom fakultetu uspevaju da ne naprave politički razor među studentima. Kandidati i jedne i druge liste su uspešno odbili svako mešanje političara u ove izbore, prenose nam studenti Pravnog fakulteta.

Određenim uslovima studiranja su nezadovoljni, poput zaključanih godina i cena školarina, zbog čega je deo studenata krivca našao u Studentskom parlamentu.

Filozofski fakultet ove godine neće imati izbore, već će studenti naredne godine birati svoje nove predstavnike parlamenta.

Član Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Aleksa Gačić kaže da na njihovom fakultetu parlament predstavlja izbor studenata.

– Studentski parlament Univerziteta u Beogradu Filozofskog fakulteta deluje u interesu i predstavlja volju studenata u organima fakulteta. Parlament se trudi i verujem da izlazi u susret koliko god može svima koji se obrate za pomoć, kratko poručuje Gačić.

Na Filološkom fakultetu situacija je zanimljiva, još uvek se ne zna kada će izbori biti održani, mnogi studenti kažu da parlament gotovo da ne postoji, a kako navode, pre par godina postojao je i predlog da se glasanje za Studentski parlament ukine.

Danasova sagovornica, koja je studentkinja Filološkog fakulteta, navodi da Studentski parlament na ovom fakultetu nema puno slobode da utiče na odluke koje se donose na fakultetu, već da rade kako im kažu iz dekanata.

– Treba više zalaganja, studenti imaju hiljadu pitanja i neboloza na koje ne dobijaju konkretne odgovore. Najskorije događanje na fakultetu je bila situacija sa dodatnim ispitnim rokom, za koji su rekli da je zvanično odobren, međutim njega nije bilo, već su profesori studentima javljali da li žele ili ne žele da održe dodatne ispite. Kada se oni nisu javljali onda su studenti bili primorani da se lično javljaju, nije postojao raspored, već je sve zavislo od raspoloženja profesora, a Studentski parlament je na sebe preuzeo zaslugu navodnog dodatnog ispitnog roka, kaže Danasova sagovornica.

Studenti su tvrdili da parlament po ovom pitanju nije uradio ništa, već da se druga grupa studenata koji su nezavisni od parlamenta, pobunila.

– Neophodno je da mi imamo bolji kontakt sa parlamentom i da imamo predstavnike koji su pre svega studenti upućeni u dešavanja na fakultetu, naročito jer je i studentska služba često nedostupna. Parlament ne radi ništa dok se studentni van njega ne pobune. Bitno je da se čuje glas studenata, ako njihov rad ne ide u prilog nama onda funkcija parlamenta nema smisla, ističe Danasova sagovornica.

Opšti je utisak da su studenti uglavnom neupućeni ili nezainteresovani za rad parlamenta, te da ne shvataju važnost istog. Studenti FPN-a su dokazali da je promena moguća uz volju i trud, a šta će biti sa ostalim fakultetima Univerziteta u Beogradu, da li će se još neki probuditi ili „osloboditi“, preostaje nam da vidimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari