Izdavač „Novi Logos“ moraće da izmeni sporni zadatak iz udžbenika u kojem se pominje SBB 1foto FoNet/Fusion

Zbog zadatka koji je naveden u gramatici za osmi razred osnovne škole „Jezičko blago“ izdavača „Novi Logos“, a u kom se spominje kablovski operater SBB u negativnom kontekstu, oglasilo se Zavod za unapređenje vaspitanja i obrazovanja, koji je nadležan za odobravanje udžbenika.

Ističe se da je konkretan primer ispravno postavljen i koncipiran, ali da su svesni da je u ovoj situaciji napravljen previd i da ime kompanije SBB nije smelo da bude navedeno. Zato će zatražiti od izdavača „Novi Logos“ da ovaj previd ispravi tako što će promeniti zadatak u novom izdanju udžbenika koji će se koristiti od sledeće školske godine.

„Stručna ocena rukopisa udžbenika daje se na osnovu Standarda kvaliteta udžbenika. Svaka komisija se upravlja prema standardima i ocenjuje zadovoljenost svakog pokazatelja u okviru standarda. U ovoj konkretnoj situaciji komisija nije napravila nijedan propust zato što su svi pokazatelji svih standarda zadovoljeni“, navodi se u odgovoru Zavoda za unapređenje vaspitanja u obrazovanja.

Ističu da u pomenutom primeru odnosno zadatku na strani broj 168 u kom se spominje SBB kompanija, sa stanovišta nauke o jeziku i stilistike ovaj zadatak je ispravno postavljen i koncipiran, odnosno komisija je odgovorno izvršila procenu kvaliteta udžbenika.

Ipak, kažu da je u ovoj situaciji, to jest primeru koji je naveden, napravljen previd i da ime kompanije SBB nije smelo da bude navedeno.

„Premda u standardima kvaliteta udžbenika ne postoji nijedan pokazatelj koji se odnosi na nazive robnih marki i imena kompanija, svesni smo da je u ovoj situaciji, to jest primeru koji je naveden, napravljen previd i da ime kompanije SBB nije smelo da bude navedeno. Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja će, iz tog razloga zatražiti od izdavača ‘Novi Logos’ da ovaj previd ispravi, tako što će promeniti zadatak u novom izdanju udžbenika koji će se koristiti od sledeće školske godine“, navode iz Zavoda za unapređenje vaspitanja i obrazovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari