Izetbegović: U Srpskoj nisu ugroženi, kupuju vreme 1Bakir Izetbegović Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Koje je to pravo ugroženo srpskim predstavnicima? Pravo da negiraju genocid, pravo da slave ratne zločince, pravo na jedan aparthejd koji živimo u Republici Srpskoj, kazao je predsednik SDA Bakir Izetbegović danas posle sednice parlametarnih grupa u Republici Srpskoj i odluke da bojkotuju rad instituacija BiH.

Najuticajniji političar u BiH Izetbegović je komentarisao stav poslaničkih grupa u Skupštini RS da zbog odluke odlazećeg visokog predsravnika Valentina Incka da nametne dopunu Zakona u vezi sa zabranom i kažnjavanjem negiranja genocida bojkotuju rad u institucijama BiH.

„U RS imamo 20 posto ne-Srba, a samo je tri posto na rukovodećim funkcijamaU RS je Bošnjacima zabranjen bosanski jezik, u RS se osveštavaju, dakle imaju srpske slave pravoslavne, državne institucije, škole“, kazao je Izetbegović osuđujući stav poslanika RS: „Oni misle da su ugroženi? Kažu da bi želeli da se dogovorimo, da se ništa ne nameće. Sve možemo da se dogovorimo, ovo sve što sam nabrojao i još mnogo toga. Jedno vreme će da prave krizu i onda će da odustanu, jer nisu u pravu.“

Predstavnici Republike Srpske od sutra neće učestvovati u radu zajedničkih institucija, saopšteno je na konferenciji za novinare nakon sastanka koji su u Banjaluci održali predsednici svih parlamentarnih stranaka.

Sednicu je sazvao predsednik Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović povodom odluke Incka o zakonu o negoranju genocida.

Čublilović je poručio je da su parlamentarske stranke sa sedištem u Republici Srpskoj odbacile odluke visokog predstavnika i smatraju ih neprihvatljivim i ništavnim. Didao je kako je zaključeno da u ovom trenutku ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama u Bosni i Hercegovini – Predsedništvu, Parlamentarnoj skupštini i Savetu ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari