Izetbegović: U Srpskoj nisu ugroženi, kupuju vreme 1Bakir Izetbegović Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Koje je to pravo ugroženo srpskim predstavnicima? Pravo da negiraju genocid, pravo da slave ratne zločince, pravo na jedan aparthejd koji živimo u Republici Srpskoj, kazao je predsednik SDA Bakir Izetbegović danas posle sednice parlametarnih grupa u Republici Srpskoj i odluke da bojkotuju rad instituacija BiH.

Najuticajniji političar u BiH Izetbegović je komentarisao stav poslaničkih grupa u Skupštini RS da zbog odluke odlazećeg visokog predsravnika Valentina Incka da nametne dopunu Zakona u vezi sa zabranom i kažnjavanjem negiranja genocida bojkotuju rad u institucijama BiH.

„U RS imamo 20 posto ne-Srba, a samo je tri posto na rukovodećim funkcijamaU RS je Bošnjacima zabranjen bosanski jezik, u RS se osveštavaju, dakle imaju srpske slave pravoslavne, državne institucije, škole“, kazao je Izetbegović osuđujući stav poslanika RS: „Oni misle da su ugroženi? Kažu da bi želeli da se dogovorimo, da se ništa ne nameće. Sve možemo da se dogovorimo, ovo sve što sam nabrojao i još mnogo toga. Jedno vreme će da prave krizu i onda će da odustanu, jer nisu u pravu.“

Predstavnici Republike Srpske od sutra neće učestvovati u radu zajedničkih institucija, saopšteno je na konferenciji za novinare nakon sastanka koji su u Banjaluci održali predsednici svih parlamentarnih stranaka.

Sednicu je sazvao predsednik Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović povodom odluke Incka o zakonu o negoranju genocida.

Čublilović je poručio je da su parlamentarske stranke sa sedištem u Republici Srpskoj odbacile odluke visokog predstavnika i smatraju ih neprihvatljivim i ništavnim. Didao je kako je zaključeno da u ovom trenutku ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama u Bosni i Hercegovini – Predsedništvu, Parlamentarnoj skupštini i Savetu ministara.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Izetbegović: U Srpskoj nisu ugroženi, kupuju vreme”

  1. Dakle, odlučeno je da započne „početak kraja BiH“. Nadam se da će biti manje krvavo nego poslednji put kada je jedan Izetbegović objašnjavao Srbima šta je dobro za njih…

  2. Presudom da je u Srebrenici pocinjen genocid relativizira se taj pojam koji je isti i za genocid nad Jevrejima od strane nacisticke nemacke,genocid nad Jermenima od strane Turske u 1.sv.ratu, itd.Za 50-100godina ljudi ce te zlocine izjednaciti sa zlocinom u Srebrnici za koji se moze uvesti pojam lokalnog (ogranicenog) genocida za razliku od sistematskog unistenje jednog naroda(jevreja)na celoj teritoriji gde su nacisti imali vlast.
    Sto se tice principijelnosti o osudi genocida, treba postaviti pitanje zasto Bosnjaci nece da osude genocid Turske nad Jermenima kada je ubijeno preko milion Jermena u vrlo kratkom vremenu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.