"Izjava ministra veoma opasna, država skida sa sebe odgovornost": Sagovornici Danasa o Vulinovom poređenju dojava o bombama i korone 1Foto: EPA-EFE/Tibor Rosta HUNGARY OUT

“Dojave o bombama su kao korona, s time se mora živeti”, rekao je juče ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, a sagovornici Danasa ovu njegovu izjavu ocenjuju kao opasnu, ali i način da se ogradi od odgovornosti.

Advokat Vladimir Terzić objašnjava da je izjava ministra Vulina veoma opasna, jer suštinski to znači da država sa sebe skida obavezu da proveri svaku dojavu o postavljenoj bombi.

– To može dovesti do situacije da se u bliskoj budućnosti ne odgovori na stvarnu pretnju, a što opet može dovesti do tragičnih posledica po građane. Policija je u obavezi da zaštiti građane, pa u tom smislu mora svaki put uložiti napor, jer su za to uostalom i plaćeni od strane istih tih građana – ističe Terzi.

Vojni analitičar Aleksandar Radić smatra da Vulin sada pokušava da se izvadi za ranije nepromišljene izjave.

– Obećao je da će nahvatati neke strane špijune i stvorio je sliku o tome da je to neki neprijateljski specijalni rat. Posle saopštenja Ministarstva unutrašnjih poslova iz kog je prilično jasno da je reč o neodgovornim pojedincima sa našeg prostora, nemamo potvrdu za njegov olako dati stav da je reč o neprijateljskom delovanju. Neke naše usijane glave su, videvši slične stvari u Crnoj gori, pokušale da iskoriste priliku. To će tako ići u talasima, i talas će da splasne.

Vladimir Vuletić, profesor prava i osnivač pokreta “Crno na belo” kaže da smo i do sada živeli, i živimo sa saznanjem, da nam je tetkin sestrić iz Kanade vređao inteligenciju pranjem novca.

– Živeli smo i živimo sa saznanjem da njegov pomoćnik, advokat Vujačić, treba da brani Marka Miljkovića, drugooptuženog u slučaju Belivuk. Ali pravo pitanje je kako ćemo živeti dalje bez jednog analfabete u izvršnoj vlasti, jer je činjenica da ovaj čovek više neće vršiti nijednu funkciju u Vladi Srbije. Hvala ti Rusiju što si Vulina izbacila iz izvršne vlasti – poručuje Vuletić.

Novinar Nenad Kulačin kaže da je najveći problem nas građana Srbije je što moramo da živimo sa Aleksandrom Vulinom kao političkim faktorom.

– I mirimo se. Ne znam kako, ali i dojave o lažnim bombama mi nekako lakše slegnu od činjenice da je Vulin ministar, i to policije – navodi Kulačin.

Profesor prava Bojan Pajtić kaže da je teško zamisliti nekompetentniju vlast od ove.

– Količina gluposti koje izgovore na dnevnom nivou je nepojmljiva. Međutim, kontrola medija im omogućava da građane zaglupljuju besmislicama koje nije moguće demantovati, jer gro medijskih kuća objavljuje samo ono što izgovaraju predstavnici režima. Poređenje korone i dojava o bombama je nesuvislo, jer je korona virus i spada u domen više sile. Virus nije moguće uhapsiti i kazniti, dok one koji lažno dojavljuju da je bomba podmetnuta – itekako jeste – ističe Pajtić.

On dodaje da ovakvim izjavama pripadnici režima skidaju sa sebe odgovornost zbog nesposobnosti da zaštite građane, što im je posao.

“Bezobalno su nestručni i bahati”, zaključuje Pajtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari